ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele Senatului României, Nicolae Ciucă: „Decizia de inițiere a negocierilor pentru aderarea la UE este una absolut necesară”

13:24 | 21.06.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 21 iun. /MOLDPRES/. Decizia de inițiere a negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană este una absolut necesară. Declarația a fost făcută astăzi la Chișinău, de președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, în cadrul unui briefing susținut în comun cu președintele Parlamentului Igor Grosu, informează MOLDPRES.

Oficialul român a specificat că în cadrul vizitei de astăzi a fost transmis mesajul de asigurare a sprijinului pe care România îl acordă Republicii Moldova în parcursul de aderare la UE.

Mă bucur mult că prima vizită externă după preluarea mandatului este efectuată în Republica Moldova. Am avut o întâlnirea cu președintele Maia Sandu și apoi cu Igor Grosu. La Chișinău ne simțim ca acasă, întrucât parcursul de integrare în UE consolidează relațiile bilaterale. Este foarte important să explicăm beneficiile de țară membră a UE. Este vorba de sprijin financiar, creștere economică, sprijin pentru agricultori, elemente de securitate datorită NATO. În toamnă, va avea loc evaluarea implementării condiționalităților, iar în decembrie sperăm să se decidă începerea negocierilor pentru aderarea la UE. Este o decizie absolut necesară. Republica Moldova, la fel ca și România are un potențial, care trebuie dezvoltat și vom acorda tot sprijinul necesar în acest sens”, a spus Nicolae Ciucă.

La rândul său, speakerul Igor Grosu a declarat că decizia prim-ministrului României, Marcel Ciolacu, și a președintelui Senatului României, Nicolae Ciucă, de a efectua prima vizită externă în Republica Moldova este un semnal de susținere a parcursului de integrare europeană.

Colaborarea la nivel parlamentar este foarte bună. Totodată, au loc ședințe comune în două comisii parlamentare. Ne propunem să folosim toată experiența României în procesul de integrare europeană și să obținem decizia de deschidere a negocierilor pentru aderarea la UE. În aceste momente, avem nevoie de susținerea partenerilor români. Suntem siguri că va veni timpul când atât România, cât și Republica Moldova se vor afla în UE”, a afirmat Igor Grosu.

Astăzi prim-ministrului României, Marcel Ciolacu și președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, efectuează o vizită la Chișinău. Aceasta este prima vizită externă după preluarea mandatului. 

img23004956

img23004956

img23004956

img23004956

img23004956

img23004956

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!