ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministrul demisionar al Educației a prezentat raportul de activitate din ultimii doi ani

12:46 | 17.07.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 17 iul. /MOLDPRES/. Ministrul demisionar al Educației și Cercetării, Anatolie Topală a prezentat astăzi raportul de activitate pentru cei doi ani în care s-a aflat la conducerea instituției, transmite MOLDPRES.

„A fost o onoare pentru mine să exercit, timp de aproape doi ani, mandatul de ministru al Educației și Cercetării și să contribui, alături de echipă, la modernizarea domeniilor din responsabilitatea ministerului”, a afirmat Anatolie Topală. 

Acesta a comunicat că în perioada în care s-a aflat în fruntea instituției, a fost lansat un proces amplu de modernizare a sistemului de învățământ superior și a sectorului de cercetare. „Am elaborat o nouă formulă de finanțare a învățământului superior, am modificat Codul cu privire la știință și inovare, am făcut posibilă aderarea țării noastre la programul Orizont Europa, cu un buget de circa 100 de miliarde de euro. Am aprobat legea învățământului dual. Am elaborat o nouă formulă de finanțare a învățământului profesional tehnic”, a menționat ministrul demisionar.

Totodată, printre realizările obținute, Topală a evidențiat atragerea mai multor investiții în domeniul educației, bani care ar urma să fie utilizați pentru modernizare a sute de școli și grădinițe din țara noastră, construcția unor licee clasice noi, creșterea calității serviciilor de asistență psihopedagogică, digitalizarea în educație, sprijinirea elevilor cu cerințe educaționale speciale și îmbunătățirea serviciilor de apă și sanitație.

„Am elaborat o strategie pentru dezvoltarea sectorului de tineret, am făcut funcțională agenția pentru tineret care implementează proiecte pentru tineri cu un buget de câteva ori mai mare decât anul trecut, am identificat resurse pentru crearea unui centru de inovații pentru tineri. Am aprobat un regulament de finanțare a federațiilor sportive, am asigurat transparența finanțării acestui domeniu, am majorat substanțial bursele sportivilor, am alocat resurse importante pentru premierea sportivilor de performanță”, a punctat Topală.

În final, ministrul demisionar a mulțumit echipei cu care a lucrat la minister, cadrelor didactice și managerilor instituțiilor de învățământ.

La sfârșitul săptămânii trecute, premierul Dorin Recean a anunțat că trei miniștri, printre care și Anatolie Topală, au demisionat.

img23005676

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!