ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul a oferit diplome de onoare celor care au făcut posibilă organizarea expoziției „Basarabenii în Gulag” desfășurată în PMAN

18:07 | 25.08.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 25 aug. /MOLDPRES/. Persoanele care au contribuit la buna organizare a expoziției imersive „Basarabenii în Gulag”, desfășurată în Piața Marii Adunări Naționale, în perioada 9 - 30 iulie, au primit diploma de onoare a Guvernului și scrisori de mulțumire, relatează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Executivului.

Prim-ministrul Dorin Recean a exprimat recunoștință tuturor celor implicați în realizarea ideii prin care s-a reușit onorarea memoriei victimelor deportărilor staliniste și transmiterea unei importante lecții de istorie  generațiilor viitoare.

„Vreau să mulțumesc întregii echipe pentru realizarea acestui proiect și pentru că ați generat emoții. Expoziția a avut un impact extraordinar în societate. Foarte multă lume, care nu știa sau a uitat despre ororile trecutului, și-a împrospătat amintirile, iar persoanele deportate sau familiile acestora au avut posibilitatea să-și povestească istoriile de viață. Iată de ce ideea trebuie permanentizată, iar muzeul mobil pe care intenționează să-l organizeze Guvernul să ajungă în cât mai multe localități”, a spus premierul Dorin Recean.

Scrisori de mulțumire au primit și cei 31 de istorici - profesori universitari, cercetători științifici, specialiști și inspectori de la nouă instituții arhivistice, muzeale, de învățământ superior și preuniversitar, dar și 26 de voluntari care s-au aflat zilnic în vagoane și au interacționat cu publicul larg. 

Reamintim, expoziția „Basarabenii în Gulag” a fost organizată de Guvernul Republicii Moldova, Cancelaria de Stat și Ministerul Culturii, cu sprijinul Agenției Naționale a Arhivelor, Muzeului Național de Istorie și al Bibliotecii Naționale. Pe durata expoziției, în două vagoane, similare celor în care zeci de mii de basarabeni au fost deportați în Siberia, au fost expuse mai multe obiecte ce au aparținut deportaților, o colecție de cărți tematice și materiale de arhivă.

Formatul inedit al expoziției a fost posibil grație suportului Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova”, care a pus la dispoziție cele două vagoane, instalate în Piața Marii Adunări Naționale cu sprijinul Agenției Naționale Transport Auto și al Ministerului Afacerilor Interne.

Foto: Guvern

img23006750

img23006750

img23006750

img23006750

img23006750

img23006750

img23006750

img23006750

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!