Programul de promovare a antreprenoriatului și creșterea competitivității a fost prezentat mediului de afaceri
18:31 | 14.09.2023 Categorie: Economie
Chişinău, 14 sep. /MOLDPRES/. Programul de promovare a antreprenoriatului și creșterea competitivității (PACC) pentru anii 2023-2027 a fost prezentat astăzi mediului de afaceri. Costul total pentru implementarea Programului în anii 2023-2025 se estimează la 828 mln de lei (41,4 mln de euro), dintre care circa 635 de mln de lei din bugetul de stat, iar 193 de mln de lei din alte surse, transmite MOLDPRES.
Obiectivul general al PACC 2027 este sprijinirea dezvoltării economice durabile a Republicii Moldova prin îmbunătățirea mediului de afaceri și creșterea competitivității antreprenoriale pentru dezvoltarea întreprinderilor productive, competitive și inovatoare.
Autoritățile își propun atingerea mai multor indicatori ca rezultat al implementării Programului. Printre aceștia se numără eliminarea a cel puțin 20% din numărul total de reglementari, creșterea cu 25 la sută a numărului de IMM-uri care beneficiază de alternative de finanțare, dezvoltarea a cel puțin zece proiecte de infrastructură și tehnologii verzi.
Viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, a declarat că programul susține eforturile autorităților în promovarea antreprenoriatului, precum și digitalizarea și dereglementarea activităților antreprenoriale. Totodată, „programul presupune implicarea activă a comunității de afaceri în consultarea proiectelor de acte normative cu impact asupra mediului de afaceri și stimularea investițiilor de către întreprinderile mici și mijlocii, inclusiv cu suportul programelor de stat”, a spus vicepremierul Alaiba.
Secretarul de stat a Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED), Veronica Arpintin, a menționat că Programul este un document strategic de dezvoltare a antreprenoriatului autohton pentru următorii patru ani, prin intermediul căruia va fi pusă baza unui climat sănătos pentru creșterea și multiplicarea afacerilor sustenabile. ”Acest program guvernamental vine cu îmbunătățiri considerabile ale cadrului de reglementare a mediului de afaceri, facilitarea accesului la finanțare și creșterea competitivității produselor și serviciilor locale, inclusiv pe piețe externe, dar și promovarea culturii antreprenoriale”, a declarat Veronica Arpintin.
Programul de promovare a antreprenoriatului și creșterea competitivității a fost aprobat de Guvern pe 6 septembrie curent.
Foto: MDED