ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție a cărților cu ex-libris a fost deschisă la Biblioteca Națională

09:42 | 20.09.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 20 sep. /MOLDPRES/. La Biblioteca Națională a Republicii Moldova, secția Carte Veche și Rară, a fost deschisă zilele acestea o expoziție cu genericul ”Dialog între carte și artă”, în cadrul căreia au fost expuse 20 de cărți, în interiorul cărora au fost depistate diverse tipuri de ex-librisuri, veritabile capodopere ale gravurii miniaturale şi ale tiparului, informează MOLDPRES.

Ex-libris este o marcă de proprietate, care constă dintr-o ștampilă, etichetă sau sigiliu, plasată de obicei pe coperta interioară a unei cărți și care conține numele proprietarului sau denumirea bibliotecii deținătoare. De-a lungul istoriei, ex-librisul a cunoscut o evoluție spectaculoasă, modificându-și forma, dimensiunile, elementele reprezentative și chiar tehnica de realizare. Având la bază funcția de însemn de proprietate asupra unei cărți, ex-librisul este, în același timp, și o operă de artă supusă colecționării.

Expoziția are drept scop de a pune în valoare profilul intelectual al colecționarilor iubitori de carte, care au trăit la sfârșitul secolului al XIX-lea - începutul secolului XX la Odessa, fiind nu doar de origine ucraineană, dar și franceză, poloneză, greacă sau română. Vizitatorii vor putea admira ex-librisuri de diferite forme (etichete, ștampile etc.), însoțite de texte și imagini referitoare la exemplarele expuse, vor descoperi destinul proprietarilor și drumul parcurs de exemplar, de la ieşirea din tipografie, până la destinaţia actuală.

Expoziția va fi deschisă până la 30 decembrie.

img23007341

img23007341

img23007341

img23007341

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!