ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În ultimii 20 de ani, în R. Moldova, bolile cardiovasculare ocupă primul loc printre cauzele de deces

11:59 | 29.09.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 29 sep. /MOLDPRES/. În ultimii 20 de ani, în Republica Moldova, bolile cardiovasculare (BCV) ocupă primul loc printre cauzele de deces. Informația a fost prezentată de Agenția Națională Pentru Sănătate Publică (ANSP), în contextul marcării astăzi a Zilei Mondiale a Inimii, informează MOLDPRES.

Potrivit instituției, în țara noastră, indicatorii morbidității prin bolile aparatului circulator se mențin la un nivel stabil înalt în ierarhia bolilor netransmisibile. Anul trecut, incidența prin BCV a constituit 1997,3 cazuri la 100 mii locuitori, fiind de 1,2 ori mai mare comparativ cu anul 2021 (1681,8 cazuri la 100 mii cazuri).

Totodată, BCV reprezintă cauza numărul unu în lume ce provoacă aproape 19 milioane de decese anual și constituie un grup de tulburări ale inimii și vaselor de sânge.

De asemenea, atacurile de cord și accidentul vascular cerebral constituie peste 85% din decesele cauzate de BCV, iar a treia parte dintre acestea se produc prematur, adică până la 70 de ani. Peste 75% dintre decesele cauzate de BCV revin țărilor cu venituri mici și medii.

Cauzele dezvoltării BCV sunt asociate cu un șir de factori de risc comportamentali, precum: consumul de tutun, alimentaţia nesănătoasă, abuzul de alcool, inactivitatea fizică, dar și cu factori de risc fiziologici, cum ar fi tensiunea arterială înaltă, nivelul crescut al colesterolului seric, glicemia crescută, obezitatea, alături de factori de risc nemodificabili, cum ar fi vârsta, sexul și predispoziția genetică.

De Ziua mondială a inimii, centrele de sănătate publică ale ANSP, în colaborare cu instituțiile medico-sanitare publice republicane, raionale, municipale, organizațiile obștești și alți parteneri la nivel local vor organiza activități de informare și comunicare pentru populație despre importanța prevenirii factorilor de risc comportamentali și activități de screening al tensiunii arteriale și glicemiei.

Ziua Mondială a Inimii este marcată anual pe 29 septembrie, începând cu anul 2000. Anul curent aceasta  are genericul ,,Folosește-ți inima, cunoaște-ți inima’’.

Foto: USMF ,,Nicolae Testemițanu''

img23007621

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!