ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministrul Educației a prezentat realizările în 100 de zile de mandat și prioritățile pentru perioada următoare

14:26 | 24.10.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 24 oct. /MOLDPRES/. Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a prezentat astăzi principalele realizării în cele 100 de zile de mandat și prioritățile pentru perioada următoare, transmite MOLDPRES.

Ministrul s-a referit la învățământul general, profesional tehnic și superior, la domeniul cercetării și sportului. Astfel, potrivit oficialului, profesorii din toate instituțiile de învățământ din țară vor primi o plată unică de 5000 de lei, iar cadrele non-didactice – de 3000 de lei. „Circa 100 mii de persoane vor beneficia de aceste sporuri, fiind alocată în acest sens suma de peste 450 mln de lei. Este cea mai mare plată din istoria Republicii Moldova în interesul cadrelor didactice”, a afirmat Dan Perciun.

Totodată, în anul curent de învățământ, în școli au ajuns 33 dintre cele 40 de titluri de manuale noi planificate pentru tipar în 2023. Alte 67 de titluri noi de manuale vor fi editate anul viitor. În același timp, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a lansat procesul de achiziționare a 60 de autobuze școlare, cu suportul României. Acestea ar urma să fie livrate până la începutul lunii septembrie 2024, fiind alocată suma de peste 60 mln de lei.

Până la sfârșitul anului curent, în 25 de instituții din țară vor fi renovate blocurile sanitare, fiind alocați 25 de mln de lei. Proiecte similare vor fi desfășurate anul viitor în alte 100 școli. O altă realizare menționată de ministrul Perciun este distribuirea în școlile din țară a cinci mii de calculatoare, fiind amenajate 69 de laboratoare digitale.

„Până la final de an avem câteva priorități în învățământul general. Suntem în proces de negocieri cu sindicatele și cu Ministerul Finanțelor pentru a putea răspunde așteptărilor salariale ale cadrelor didactice în următorul an. Sperăm să avem spre finalul lunii noiembrie o cifră clară privind majorările salariale care vor fi făcute începând cu anul 2024. Știm care sunt solicitările sindicatelor și muncim pentru atinge acel nivel”, a spus ministrul.

Dan Perciun a mai adăugat că în Republica Moldova va fi creat Institutul național pentru Educație și Leadership, care presupune formarea unei rețele de o mie de mentori în instituțiile de învățământ general, persoane care să ajute tinerii specialiști în procesul de integrare în comunitate și diseminare a bunelor practici în sistem. 

Oficialul a punctat că în luna noiembrie va fi prezentat un nou concept privind desfășurarea examenului de clasa a IX-a. „Vrem să creștem credibilitate și nivelul de integritate a desfășurării examenului de clasa a IX-a. Avem o experiență bună la bacalaureat. Nu a fost o experiență simplă, dar este una apreciată de societate și explorăm opțiunea de a o extinde și la examenul de clasa a IX-a”, a precizat ministrul.

În domeniului învățământului profesional-tehnic, autoritățile își propun accelerarea învățământului dual, asigurarea cu materiale didactice a școlilor profesionale și colegiilor și sporirea investițiilor în infrastructură. În ceea ce privește învățământul superior, printre prioritățile MEC se numără majorarea salariilor profesorilor universitari și renovarea căminelor studențești. 

Dan Perciun a fost numit în funcția de ministru al Educației la mijlocul lunii iulie curent, după ce fostul ministru Anatolie Topală a demisionat.

img23008358

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!