ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție dedicată lui Dimitrie Cantemir a fost inaugurată la Muzeul Național al Literaturii Române

18:13 | 24.10.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 24 oct. /MOLDPRES/. La Muzeul Național al Literaturii Române a fost vernisată astăzi expoziția cu genericul „Inorogul cel fără de moarte”, organizată în cadrul Anului Dimitrie Cantemir, cu prilejul împlinirii a 350 de ani de la naștere și a tricentenarului trecerii în eternitate a ilustrului cărturar, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Veronica Boldișor, muzeograf, curatorul expoziției, a menționat că aceasta prezintă viața și opera lui Dimitrie Cantemir în documente, cărți rare, artă plastică, filatelie, fotografii din fondurile Muzeului Național al Literaturii Române. ”Punctul de atracție al expoziției este cartea rară. Sunt patru cărți rare din secolul XVIII și patru cărți rare din secolul XIX. Cea mai veche carte pe care o avem în această expoziție se numește ”Istoria Religiei Mahomedane” de Dimitrie Cantemir și ea datează din 1722, adică începutul secolului XVIII. Este scrisă în limba rusă și a fost publicată cu un an înainte de moartea lui Dimitrie Cantemir și el s-a bucurat de apariția acestei cărți. Celelalte cărți sunt postume”, a precizat Veronica Boldișor.

Prezent la eveniment, academicianul Andrei Eșanu a afirmat că după 350 de ani de la nașterea lui Dimitrie Cantemir, numele său dăinuie în cultura noastră românească, dar și în cea europeană și universală. ”A semnat opere istorice, filozofice, teologice, geografice, etnografice ș.a. Este o figură cu orizont enciclopedic, a avut cunoștințe vaste din întreaga cultură europeană și a lăsat cele mai importante opere, care sunt valabile și până astăzi: ”Descrierea Moldovei”, ”Istoria Imperiului Otoman”,  ”Istoria Ieroglifică” și multe altele”, a remarcat academicianul Andrei Eșanu.

La rândul său, directorul instituției, Maria Șleahtițchi a spus că tot aici a fost expus un portret al lui Dimitrie Cantemir, descoperit recent în depozitul muzeului și realizat de regretatul artist plastic Mihai Grecu în 1973.  

Dimitrie Cantemir s-a născut la 26 octombrie 1673 într-o familie nobilă, în localitatea Silişteni din comuna Fălciu, azi Dimitrie Cantemir, din judeţul Vaslui, România. A fost domnitor al Moldovei în două rânduri (martie-aprilie 1693 şi 1710-1711) şi un mare cărturar. Printre ocupaţiile sale  s-au numărat cele de enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog şi compozitor. A fost membru al Academiei de ştiinţe din Berlin. S-a stins din viaţă la 21 august 1723.

Expoziția va fi deschisă până la 3 ianuarie 2024.

Foto: Muzeul Național al Literaturii Române

img23008373

img23008373

img23008373

img23008373

img23008373

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!