ALEGERILE LOCALE GENERALE-2023: Sinteza zilei de 24 octombrie
19:31 | 24.10.2023 Categorie: Politică
Chişinău, 24 oct. /MOLDPRES/. Agenda electorală a zilei de astăzi, 24 octombrie, a inclus o conferinţă de presă susţinută de Victor Chironda, candidatul la primar general al municipiului Chişinău din partea Partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr” (DA), transmite MOLDPRES
„În această campanie electorală am observat că primarul Ivan Ceban evită dezbaterile televizate. Gurile rele spun că el nu participă la dezbateri televizate pentru că FSB-ul nu îl lasă. Nu cumva să își piardă controlul și să spună ceva care le-ar strica planurile de preluare a puterii în Moldova. Ca să combatem aceste zvonuri, îl invit pe domnul primar la dezbateri în aer liber. Ion, începând cu mâine, miercuri, 25 octombrie, te aștept zilnic, la ora 12:00 în fața Arcului de Triumf, să discutăm despre problemele chișinăuienilor”, a declarat Chironda.
Președintele Partidului „Mişcarea Alternativa Naţională” (MAN), Ion Ceban, într-o conferinţă de presă susţinută astăzi, s-a referit la modernizarea capitalei. „Vom continua Programul de modernizare a iluminatului pe străzi și în cartiere, unde este necesară intervenția pentru a acoperi 100% a iluminatului stradal în toate sectoarele capitalei. Vom aproba actele normative și vom găsi soluții pentru organizarea parcărilor cu plată în centrul istoric”, a declarat Ion Ceban.
Tot astăzi, a susţinut un briefing de presă Vasile Bolea, candidatul Partidului „Renaştere” la funcția de primar general al municipiului Chișinău, care a abordat problema gospodăriei comunal-locative a capitalei.
„Am discutat despre importanța gospodăriei locativ-comunale în Chișinău și nevoile urgente de modernizare în acest sector. Și pentru că aceste servicii nu sunt doar despre infrastructură, ci despre oamenii care trăiesc în oraș, am prezentat viziunea și angajamentul echipei ”Renaștere” pentru îmbunătățirea condițiilor de viață. Printre măsurile propuse se numără majorarea salariilor pentru muncitorii din domeniu, optimizarea proceselor de colectare a deșeurilor, investiții în echipamente moderne și consolidarea infrastructurii existente”, a declarat Vasile Bolea.
Lilian Carp, candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) la funcția de primar general al municipiului Chișinău, a susținut astăzi o conferință de presă despre problemele cu care se confruntă mediul de afaceri din capitală și a prezentat viziunea sa și a echipei PAS pentru dezvoltarea economică a municipiului Chișinău. „Obiectivele noastre pentru Chișinău sunt realizabile și necesare oamenilor, multe din ele puteau fi deja proiecte implementate de care să se bucure locuitorii, dar, interes nu a existat, decât pentru acțiuni care au adus PR și beneficii celor din fruntea administrației locale”, a estimat Lilian Carp.
Tot astăzi, a susţinut un briefing de presă Adrian Albu, candidatul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) la funcția de primar al municipiului Chișinău, care s-a referit la tema soluţionării problemelor sociale în capitală. „Împreună cu echipa PSRM, am prezentat astăzi prioritățile sociale, care cuprind multe acțiuni ce vor face viața oamenilor din municipiul Chișinău mult mai bună. Noi nu doar promitem, ci realizăm”, a spus Adrian Albu.
Programul de dezvoltare a sectorului Râşcani din capitală a fost prezentat astăzi de Cristina Vulpe, candidat la funcţia de primar general al municipiului Chişinău din partea Partidului „Şansă”.
„Nu aveți legitimitate să cereți voturi generației mele!”, a declarat astăzi Ion Bulgac, candidatul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB) la funcția de primar al capitalei. Acesta califică încercările unor oponenți politici de a atrage voturile tinerilor drept penibile și rușinoase. Acesta a venit cu un postare pe o rețea de socializare prin care spune că cei care nu au reușit să construiască o țară la timpul lor, nu au legitimitate să ceară voturile tinerei generații. „Am început să fac politică pentru ca să ridic o generație. Primul lucru pe care îl va face generația mea va fi să vă desființeze pe voi, netoților. Iar cu oamenii de treabă ne vom așeza la masă și vom construi din țara asta ceea ce voi nu ați reușit. Nu aveți legitimitate să cereți voturi generației mele!”, a menționat cel mai tânăr candidat la funcția de primar general al capitalei.
Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, mai multe hotărâri ce vizează organizarea și desfășurarea alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023.
Membrii CEC au examinat mai multe contestații și s-au expus asupra unor sesizări ale Inspectoratului de Poliție Bălți. În context, Comisia a obligat Partidul Politic „ȘANSĂ” și Partidul Politic „RENAȘTERE” să corecteze, până la ora 17:00 a zilei de 27 octombrie 2023, rapoartele privind gestiunea financiară, având în vedere completarea eronată a acestora. Suplimentar, Partidului Politic „RENAȘTERE” i-a fost aplicată sancțiunea sub formă de avertisment pentru utilizarea mijloacelor financiare, altele decât din contul cu mențiunea „Fond electoral”. Pentru distribuirea materialelor publicitare care nu corespund normelor Regulamentului privind modul de furnizare, distribuire și difuzare a publicității politice, electorale și a mesajelor de interes public, partidul a fost obligat să asigure eliminarea acestora din spațiul public.
Totodată, Comisia a confirmat persoana responsabilă de finanțe (trezorierul) din partea Partidului Politic Liga Orașelor și Comunelor pentru perioada campaniei electorale a alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023.
Un alt subiect de pe ordinea de zi a vizat autorizarea efectuării de către „SIMPALS” S.R.L. a unui sondaj de opinie privind preferințele politice ale alegătorilor. De asemenea, au fost aprobate trei mesaje de interes public elaborate în cadrul campaniei de informare pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023.
Membrii Comisei au acreditat 115 persoane în calitate de observatori naționali din partea Asociației obștești „Promo-LEX” pentru monitorizarea alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023. Alte 21 de persoane au fost acreditate în calitate de observatori internaționali din partea Ambasadei Republicii Austria în Republica Moldova și Congresului Puterilor Locale și Regionale al Consiliului Europei pentru monitorizarea scrutinului, iar nouă persoane au fost confirmate în calitate de interpreți din partea Congresului Puterilor Locale și Regionale al Consiliului Europei.
În cadrul ședinței au fost aprobate hotărâri de modificare a componenței nominale a Consiliilor electorale ale circumscripțiilor electorale raionale Ocnița și Strășeni, precum și de atribuire a unui mandat de consilier în Consiliul orășenesc Vulcănești.
Hotărârile CEC vor fi publicate pe pagina web oficială a instituției www.cec.md, rubrica „Ședințe CEC”, subrubrica „Hotărâri CEC”.