ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Circa 22 de mii de locuințe din 11 localități au fost vizitate în cadrul Recensământului de probă

14:40 | 27.10.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 27 oct. /MOLDPRES/. Circa 22 de mii de locuințe din 11 localități ale țării au fost vizitate, cu colectarea datelor prin interviu, în cadrul Recensământului de probă al populației și locuințelor, desfășurat în perioada 28 august – 10 octombrie 2023. Cifrele au fost prezentate astăzi la o masă rotundă organizată de Biroul Național de Statistică (BNS) în parteneriat cu Fondul Organizației Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA Moldova), transmite MOLDPRES. 

Participanții la eveniment  au analizat provocările privind organizarea și desfășurarea recensământului de probă al populației și locuințelor, fiind analizate totodată posibile soluții pentru depășirea acestora în cadrul recensământului de bază, planificat pentru a fi realizat în anul 2024.

Printre provocările cu care s-au confruntat recenzorii pe durata desfășurării recensământului de probă se numără: reticența unor respondenți de a participa la recensământ, în special în mediul urban; lungimea chestionarului, care în opinia respondenților conține prea multe întrebări și chiar unele întrebări sensibile, cum ar fi datele despre numărul de identificare de stat, locul de muncă, dificultățile în activitatea zilnică. Alte provocări sesizate vizează colectarea informației despre blocurile cu multe etaje unde imaginea satelitară a creat uneori confuzii; colectarea datelor despre locuințele neocupate sau ocupate de persoane cu prezență temporară (în chirie), pentru care a fost dificil de determinat corect statutul recenzării chiar și după vizitarea repetată a locuințelor. Este de menționat și dificultatea identificării persoanelor cu pregătire corespunzătoare conform exigențelor față de personalul de recensământ, în special recenzori.  

Recensământul de probă al populației și locuințelor s-a desfășurat în perioada 28 august – 10 octombrie 2023, în 11 localități din țară. Acesta constituie o etapă importantă de pregătire a Recensământului populației și locuințelor planificat pentru anul 2024, ca parte a rundelor mondiale de recensăminte, realizate în conformitate cu recomandările internaționale o dată la 10 ani. Acest exercițiu a fost realizat din sursele bugetului de stat, cofinanțat de Uniunea Europeană și Fondul ONU pentru populație. 

Foto: BNS

img23008518

img23008518

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!