ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ALEGERILE LOCALE GENERALE-2023: Sinteza zilei de 27 octombrie

16:53 | 27.10.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 27 oct. /MOLDPRES/. Agenda electorală a zilei de astăzi, 27 octombrie, a inclus o conferinţă de presă susţinută de Lilian Carp, candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) la funcția de primar general al municipiului Chișinău, transmite MOLDPRES.

Lilian Carp s-a referit la  provocările majore de trafic și infrastructură din municipiul Chișinău și a prezentat viziunea sa și a echipei PAS pentru a îmbunătăți mobilitatea urbană și confortul vieții locuitorilor din capitală.

Tot astăzi, a avut loc o conferință de presă organizată de Ion Dron, președintele Partidului Politic „Pentru Oameni, Natură și Animale” (PONA), cu tema „Pe lângă bani Victoriabank mai face și politică cu intimidarea partidelor incomode regimului”. Ion Dron a declarat că “după 10 zile de așteptare, Victoriabank fără nici un motiv, la discreția nu știu cui, a refuzat, fără să comunice motivele, deschiderea unui cont bancar și a unui cont de card pentru Partidul PONA”.

Președintele Partidului „Mişcarea Alternativa Naţională” (MAN), Ion Ceban, a susţinut o conferinţă de presă în care a prezentat programul de administrare în domeniul amenajării spaţiilor verzi şi bazinelor acvatice.  “Ne propunem să reabilităm trei parcuri mari și importante din capitală. Vom curăța lacurile, moderniza plajele, amenaja falezele și zonele de agrement după exemplul zonelor de la Vadul lui Vodă, Parcul La Izvor, Parcul Valea Trandafirilor”, a declarat Ion Ceban.

Tot azi, la ora 12.00, Victor Chironda, candidatul la primar general al municipiului Chişinău din partea Partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr”, l-a aşteptat pentru dezbateri, după cum a anunţat anterior că o va face zilnic, pe președintele MAN, Ion Ceban, în faţa Arcului de Triumf din capitală. Nici astăzi Ion Ceban nu s-a prezentat.

Alexei Lungu, liderul Partidului “Şansă”, a venit astăzi cu o apreciere a perchezițiilor întreprinse ieri de poliție în casele activiștilor și în oficiile partidului. “A fost lansată o altă "capodoperă" a muncii operative a bravilor noștri polițiști. După o anchetă îndelungată, aceștia au descoperit că partidul nostru s-ar părea că “finanțează” anumite activități politice”,  a declarat Lungu.

Agenda electorală a zilei de astăzi a inclus şi un flashmob, organizat de candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău, Andrei Donică, cu tema „Ceban este învinuit de estorcarea a 1 milion de dolari de la constructori”.

Comisia Electorală Centrală (CEC) în cadrul ședinței de astăzi a aprobat mai multe hotărâri ce vizează organizarea și desfășurarea alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023.

CEC a examinat și aprobat cererea „INTELLECT GROUP” S.R.L. pentru autorizarea efectuării sondajelor de opinie privind preferințele politice ale alegătorilor. Ultimele rezultate ale sondajelor de opinie, care au fost autorizate de către CEC în perioada electorală, pot fi publicate cel târziu cu 2 zile înainte de ziua alegerilor, adică pe 2 noiembrie 2023.

Totodată, membrii Comisiei au confirmat persoana responsabilă de finanțe (trezorierul) din partea Partidului politic Partidul Democrat Modern din Moldova pentru perioada campaniei electorale a alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023. Șase partide politice, din cele 36 care s-au înscris în cursa electorală, nu au prezentat documentele corespunzătoare pentru confirmarea trezorierilor pentru perioada campaniei electorale. În context, CEC atrage atenția că rapoartele privind finanțarea campaniei electorale trebuie să fie semnate de conducătorul formațiunii și trezorierul confirmat prin hotărârea CEC, iar neprezentarea sau depunerea cu întârziere a rapoartelor este o abatere care poate fi sancționată inclusiv contravențional.

De asemenea, a fost aprobat un mesaj de interes public (un spot video) elaborat în cadrul campaniei de informare pentru acest scrutin.

La solicitarea Întreprinderii cu Capital Străin „REFORMA ART” SRL, în calitate de titulară a portalului mass-media www.jurnal.md, CEC a confirmat o jurnalistă pentru reflectarea și monitorizarea alegerilor.

Un alt subiect de pe ordinea de zi a vizat modificarea componenței nominale a Consiliului electoral al circumscripției electorale raionale Criuleni.

Hotărârile CEC sunt publicate pe pagina web oficială a instituției www.cec.md, rubrica „Ședințe CEC”, subrubrica „Hotărâri CEC”.

img23008527

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!