ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

CEC: În ziua alegerilor locale generale, în secțiile de votare va funcționa Sistemul de înregistrare video

11:28 | 02.11.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 2 nov. /MOLDPRES/. În ziua alegerilor locale generale, în secțiile de votare va funcționa Sistemul de înregistrare video, informează MOLDPRES.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), acest sistem nu are conexiune la rețeaua internet, este funcțional și activ pe parcursul întregii zile din momentul demarării operațiunilor electorale de pregătire pentru deschiderea secției de votare (sigilarea urnelor de vot, verificarea existenței listelor electorale, buletinelor de vot, ștampilelor) și până la finalizarea procesului de totalizare a rezultatelor votării de către membrii biroului electoral al secției de votare.

„Acest sistem reprezintă o măsură suplimentară de securizare și asigurare a transparenței procesului de votare, a operațiunilor electorale din ziua alegerilor, inclusiv împotriva eventualelor fraude electorale. Totodată, sistemul nu va fi utilizat în cadrul votării cu urna mobilă”, a precizat CEC.

Comisia reiterează că montarea camerelor video în secțiile de votare nu va compromite secretul votului. Imaginile nu vor fi transmise online, ci stocate pe un dispozitiv aparte, exclusiv în cazul unor eventuale litigii electorale, acestea vor putea fi utilizate în calitate de dovezi pentru examinarea și soluționarea lor.

Alegerile locale generale se vor desfășura pe 5 noiembrie curent. În cadrul scrutinului vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 sătești (comunali), orășenești și 1 086 raionali/municipali.

img23008711

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!