ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mai mulți agricultori au venit cu tractoarele în capitală la o acțiune de protest

17:32 | 23.11.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 23 nov. /MOLDPRES/. Mai mulți agricultori au venit astăzi cu tractoarele în centrul capitalei pentru a lua parte la o acțiune de protest, organizată de Asociația Forța Fermierilor și Federația Națională a Fermierilor. În cadrul manifestărilor poliţia a atestat mai multe acte de violenţă şi agresiune, transmite MOLDPRES.

Participanții la acțiune s-au arătat nemulțumiți de situația din domeniul agricol. Totodată, agricultorii au solicitat sprijinul autorităților pentru identificarea soluțiilor la problemele lor.

În timpul acţiunii, unii protestatari s-au manifestat agresiv. „Condamnăm acțiunile agresive ale agricultorilor prezenți pe șoseaua Hâncești, prin care au atentat la bunurile statului provocând Poliția prin altercație, prezumându-se intenția de distrugere a mijlocului de transport al Poliției și ultragierea oamenilor legii. Vor fi documentați corespunzător, în baza Legii, atât organizatorii, cât și persoanele implicate în aceste acțiuni. Atribuțiile Poliției la asemenea evenimente sunt de asigurare a ordinii publice, dar nu de escortare, pază sau protecție a unor interese”, estimează Inspectoratul General de Poliţie.

Nemulțumirile producătorilor de porumb și floarea-soarelui, cei care protestează acum în piață, pot fi înțelese. Cabinetul de miniştri, în doi ani, a dublat suma subvențiilor în domeniul agricol, însă  Guvernul nu poate livra toată suma alocată pentru dezvoltarea economică doar pentru porumb și floarea-soarelui. Agricultura mai înseamnă și zootehnie, fructe, produse alimentare, vinării, nemaivorbind de celelalte domenii economice. Cultivatorii de porumb și floarea-soarelui trebuie să înțeleagă că atunci când blochează drumurile, le blochează și pentru cei din IT, și pentru vinificatori, pentru producătorii de carne, mobilă, electronică, haine etc. Blocatul drumurilor are repercusiuni pentru întreagă economie, nemaivorbind de ceilalți cetățeni sau servicii de urgență. Iar asta nu ajută pe nimeni, nici pe producătorii de porumb și floarea-soarelui. Dreptul la protest este fundamental, dar protestul trebuie să se desfășoare civilizat”, a menţionat într-o reacţie de astăzi Radu Marian, deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Protestatarii cer introducerea prin decizia Comisiei Situaţii Excepţionale (CSE), pentru perioada până la 31 octombrie 2024, a unui moratoriu la calcularea penalităților, executarea silită a obligațiunilor și demararea procedurilor de insolvență în raport cu agricultorii micro, mici și mijlocii, care au în structura terenurilor agricole cel puțin 70 procente din culturile cerealiere și oleaginoase; alocarea, în 2024, din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii 50 %, dar nu mai puțin de un miliard de lei, pentru fermierii micro, mici și mijlocii, sub formă de compensații pentru prețuri derizorii sub forma de plăți directe la hectar de floare-soarelui și porumb, cultivate în anul 2023 etc.

În ultimii doi ani, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a dublat suma subvențiilor în domeniul agricol, iar, la ultima rectificare bugetară, a alocat încă 300 milioane lei pentru agricultori.

img23009489

img23009489

img23009489

img23009489

img23009489

img23009489

img23009489

img23009489

img23009489

img23009489

img23009489

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!