ANSA: Embargoul Rusiei la fructele și legumele moldovenești este nefondat și lovește în producători
15:04 | 01.12.2023 Categorie: Economie
Chişinău, 1 dec. /MOLDPRES/. Decizia autorităților rusești de impunere a unui embargo la fructele și legumele moldovenești este nefondată și lovește în producătorii moldoveni, a declarat astăzi Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), într-o reacţie la instituirea de către Rusia a embargoului la importul fructelor și legumele din Republica Moldova, care va intra în vigoare începând cu data de 4 decembrie 2023, transmite MOLDPRES.
„Fructele și legumele moldovenești sunt exportate în peste 80 de țări ale lumii, în acest an dublându-se cantitățile de prune și de mere exportate în țările europene. În nicio țară, cu excepția Rusiei, nu au fost semnalate notificări asupra anumitor încălcări. Decizia autorităților rusești contravine principiilor fitosanitare internaționale și nu are la bază niciun argument real. Piața europeană, care are condiții stricte în ce privește calitatea produselor, are o cerere tot mai mare și apreciază fructele și produsele moldovenești. Rapoartele de laborator demonstrează lipsa dăunătorilor menționați în loturile analizate, or, embargoul rusesc nu are nicio legătură cu calitatea produselor din Republica Moldova”, a explicat ANSA.
Ieri, 30 noiembrie, pe pagina oficială a Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse (Rosselhoznadzor) a fost publicat un comunicat de presă cu privire la instituirea embargoului la importul fructelor și legumele din Republica Moldova, care va intra în vigoare începând cu data de 04 decembrie 2023.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor afirmă că nu a fost notificată oficial, până la data de astăzi, 1 decembrie, de către autoritățile Federației Ruse, despre intenția de aplicare a anumitor restricții.
Rosselhoznadzor susține că ar fi depistat în produsele moldovenești mai multe insecte dăunătoare (Grapholita molesta, Frankliniella occidentalis, Bactrocera dorsalis ș.a.), care sunt interzise în statele Uniunii Economice Eurasiatice. „Considerăm învinuirile aduse drept nefondate și pripite, deoarece Rosselhoznadzor a fost informat la timp despre acțiunile întreprinse de către autoritatea moldovenească la primele cinci notificări printr-un răspuns oficial, însoțit de rapoartele de laborator care demonstrează lipsa acestor dăunători în loturile de fructe și legume”, estimează ANSA.
Agenția aduce la cunoștință că, pe parcursul anului 2023, nu a primit nicio notificare despre probleme în raport cu produsele moldovenești. Și doar în ultimele 2 luni, la adresa ANSA au venit opt notificări din partea autorităților rusești, dintre care 3 doar în perioada 24-29 noiembrie. ANSA a răspuns la toate, iar ultimele 3 sunt în examinare și în cel mai scurt timp vor fi transmise răspunsuri oficiale, odată ce vor veni rezultatele de laborator.
„Cu părere de rău, constatăm că Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse utilizează pârghii care contravin principiilor sanitare și fitosanitare, scopul acestora fiind altul decât protecția consumatorilor și a ramurii agricole din Federația Rusă”, rezumă Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.