La Chișinău a început Reuniunea anuală a punctelor de contact ale Inițiativei Consolidării Capacităţilor de Apărare din cadrul NATO
15:37 | 05.12.2023 Categorie: Societate
Chişinău, 5 dec. /MOLDPRES/. Reuniunea anuală a punctelor naționale de contact ale Inițiativei Consolidării Capacităţilor de Apărare (DCBI) din cadrul NATO a demarat marți, la Chișinău, comunică MOLDPRES.
Evenimentul, organizat de Ministerul Apărării, în comun cu Comitetul pentru Parteneriate şi Securitate prin Cooperare (PCSC) al NATO, reunește reprezentanți din țările aliate și partenere, responsabili de implementarea DCBI, precum și statele beneficiare ale acestui mecanism de cooperare cum ar fi Bosnia și Herțegovina, Georgia, Iordania, Irak, Mauritania și Tunisia. Este pentru prima dată când această întrunire se desfășoară la Chișinău.
Reuniunea are ca scop abordarea stadiului actual al realizării proiectelor prevăzute în cadrul inițiativei DCB, identificarea modalităților de îmbunătățire a procesului, dar și sincronizarea eforturilor naționale și internaționale la acest capitol pentru a spori securitatea internațională.
Totodată, programul reuniunii cuprinde prezentarea exemplelor implementării inițiativelor pachetului DCB și a proiectelor aferente în alte state, dar și în cadrul Organizației Națiunilor Unite.
În debutul evenimentului, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi a declarat că odată cu schimbarea paradigmei de securitate regională începând cu 24 februarie 2022, apărarea națională a devenit o prioritate pentru conducerea politică a Republicii Moldova, care a acordat sprijin deplin pentru transformarea și modernizarea sectorului de apărare și dezvoltarea rezilienței naționale.
„Obiectivul nostru strategic este dezvoltarea capabilităților de apărare ale Republicii Moldova în conformitate cu standardele NATO, iar sprijinul partenerilor noștri externi este unul esențial în realizarea acestui deziderat”, a menționat Anatolie Nosatîi.
R. Moldova s-a alăturat Inițiativei de Consolidare a Capacităților de Apărare și Securitate (DCBI) în anul 2015.