ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Comisiei Naționale a Pieței Financiare

17:57 | 12.12.2023 Categorie: Comunicate

Decizii ale Consiliului de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare  

Chişinău, 12 dec. /MOLDPRES/. În cadrul ședinței din 11 decembrie 2023, Consiliul de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare, potrivit obiectivelor de bază și atribuțiilor conferite de legea-cadru, a aprobat o serie de decizii aferente protecției consumatorilor și pieței de capital, inter alia:

I. Protecția consumatorilor:

* Ca urmare a sesizării din partea unui petiționar/consumator, autoritatea de supraveghere a verificat respectarea legislației în domeniul contractelor de credit pentru consumatori de către creditorul OCN „SUPER CREDIT” SRL, în cadrul a două contracte încheiate între petiționar și compania de creditare menționată. Ca rezultat, au fost constatate nerespectarea a unor cerințe legale prestabilite de Legea nr. 202/2013 privind contractele de credit pentru consumatori. În același timp, a fost declarat caracterul abuziv al mai multor clauze contractuale, inclusiv al clauzei cu privire la rata dobânzii și comisioanele percepute.

CNPF urmează să înainteze o acțiune în instanța de judecată în vederea constatării nulității acestor clauze.

II. Autorizare:

* Înregistrarea în Registrul emitenților de valori mobiliare a schimbării denumirii companiei „CARTEA-CIMIȘLIA” SA în „FRAGMENTAR” SA și a codului ISIN al valorilor mobiliare din MD14CCIM1007 în MD14FRAT1008.

* Înregistrarea în Registrul emitenților de valori mobiliare a dărilor de seamă privind:

- rezultatele emisiunii suplimentare de acțiuni ale companiei „AGROSERVICE-FĂLEȘTI” SA, în sumă de 176 000 lei, în număr de 17 600 de acțiuni ordinare nominative, din contul mijloacelor bănești. Capitalul social al societății după majorare va  constitui 604 850 lei, divizat în 60 485 de acțiuni ordinare nominative de clasa I, cu valoarea nominală a unei acțiuni de 10 lei.

- rezultatele emisiunii suplimentare de  acțiuni ale întreprinderii piscicole „GHIDRIN” SA, în sumă de 1 777 346 lei, în număr de 1 777 346 acțiuni ordinare nominative, din contul datoriilor creditoriale. Capitalul social al societății, după majorare, va constitui  2 317 653 lei, divizat în 2 317 653 de acțiuni ordinare nominative de clasa I, cu valoarea nominală a unei acțiuni de 1 leu.

- restructurarea emisiunilor anterioare de valori mobiliare, plasate de societatea pe acțiuni „PINTA”, prin mărirea valorii nominale a unei acțiuni ordinare nominative de la 1 leu la 3 lei, și majorarea capitalului social cu 400 000 lei, din contul capitalului propriu. Capitalul social al societății după restructurare și majorare va constitui 600 000 lei, divizat în 200 000 de acțiuni ordinare nominative de clasa I, cu valoarea nominală de 3 lei.

- restructurarea emisiunilor anterioare de valori mobiliare, plasate de societatea pe acțiuni „ORBITA-9”, prin mărirea valorii nominale a unei acțiuni ordinare nominative de la 1 leu la 2 lei și majorarea capitalului social cu 328 686 lei, din contul capitalului propriu. Capitalul social al societății după restructurare și majorare va constitui 657 372 lei, divizat în 328 686 de acțiuni ordinare nominative de clasa I, cu valoarea nominală de 2 lei. 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!