ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Bulgaria, România şi Turcia vor semna memorandumul de creare a Grupului operativ pentru combaterea minelor în Marea Neagră

18:50 | 10.01.2024 Categorie: Externe

Sofia, 10 ian. /BTA/. Viceministrul bulgar al Apărării Atanas Zaprianov se va deplasa în Turcia, unde va semna un Memorandum de Înţelegere între guvernele Bulgariei, României şi Turciei cu privire la crearea unui Grup operativ pentru combaterea minelor marine în Marea Neagră (MCM Black Sea), a afirmat centrul de presă al Ministerului Apărării de la Sofia, comunică BTA.

Semnarea oficială va avea loc pe 11 ianuarie la Istanbul.

Decizia de a aproba Memorandumul de către partea bulgară a fost luată la o reuniune guvernamentală pe 13 decembrie 2023.

Crearea Grupului operativ pentru combaterea minelor marine în Marea Neagră (MCM Black Sea) a fost iniţiată de Turcia în august 2023 cu misiunea principală de a asigura securitatea rutelor maritime din Marea Neagră faţă de minele plutitoare şi de a contracara ameninţarea reprezentată de mine apărută după începerea agresiunii ruse împotriva Ucrainei, se arată în anunţ.

Activităţile MCM Black Sea au caracter complet paşnic şi nu sunt îndreptate împotriva niciunei alte ţări. Este de aşteptat ca acesta să contribuie la îmbunătăţirea interacţiunii şi relaţiilor de bună vecinătate dintre participanţi, fără a înlocui prezenţa NATO şi activităţile curente de descurajare şi apărare în regiunea Mării Negre.

Războiul din Ucraina, început de Rusia, duce la riscuri de securitate în regiune, în special în ce priveşte transportul, iar pentru a minimiza aceste riscuri forţele navale ale celor trei ţări se vor implica în eliminarea minelor plutitoare, a declarat la începutul lunii ministrul bulgar al Apărării Todor Tagarev. 

Această știre este selectată de BTA pentru promovare şi publicare de către MOLDPRES, conform acordului de colaborare dintre agenţii

img24000146

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!