ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mii de persoane la funeraliile lui Navalnîi, înmormântat sub scandările „Rusia va fi liberă”

17:38 | 01.03.2024 Categorie: Externe

Chişinău, 1 mar. /MOLDPRES/. Mii de simpatizanți ai opozantului rus Aleksei Navalnîi s-au adunat vineri în cartierul Mariino, din suburbia de sud-est a Moscovei, pentru a-l conduce pe ultimul drum, în pofida riscurilor de a fi arestați și a unui dispozitiv uriaș de polițiști, transmite MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

Aleksei Navalnîi, mort la 47 de ani într-o colonie penitenciară din regiunea arctică, a fost înmormântat într-un cimitir de la periferia capitalei ruse, Borisovo, sub acordurile melodiei sale preferate, „My Way”, de Frank Sinatra, și scandările „Rusia va fi liberă" ale oamenilor veniți să își ia adio de la el, potrivit transmisiunilor în direct ale media independente ruse Meduza.io, The Moscow Times, postul tv Dojdi şi Hodorkovski.live.

La aducerea sicriului cu trupul neînsuflețit la biserica Icoana Maicii Domnului din Mariino, mulțimea a scandat numele său. Mulți dintre cei prezenți au declarat că nu vor ierta autoritățile pentru moartea opozantului, în timp ce mama și tatăl lui Navalnîi participau la o slujbă religioasă scurtă în biserica înconjurată de poliție.

O fotografie a lui Navalnîi publicată pe rețelele de socializare arăta trupul său întins într-un sicriu plin de flori în interior, pe patru scaune, în timp ce mama sa, purtând o eșarfă neagră și cu o lumânare într-o mână, stătea alături de tatăl lui în apropiere.

Un preot ortodox a oficiat slujba de doar 30 de minute, scurtată la ordinul autorităților - potrivit echipei disidentului defunct, în timp ce oamenii care stăteau la coadă în jurul bisericii și care fuseseră împiedicați să intre pentru a-și lua rămas bun, au aplaudat și au scandat 'Navalnîi! Navalnîi!".

Un dispozitiv imens de poliție a fost desfășurat la Biserica Icoanei Maicii Domnului, o clădire impunătoare cu o cupolă albă din sud-estul Moscovei, unde a avut loc slujba religioasă de înmormântare.

Oamenii care purtau flori au sosit mai devreme pentru a încerca să intre, iar persoanele în doliu au stat la o coadă imensă în mod ordonat în timp ce așteptau să înceapă slujba. "Suntem cu toții aici împreună. Nimănui nu îi este frică", a declarat un bărbat, care nu și-a dezvăluit numele, unui reporter al ziarului independent Novaia Gazeta. "Sunt aici pentru a-i susține familia şi pentru a arăta că nu sunt singuri", a spus el.

Sicriul cu trupul lui Navalnîi a fost apoi condus la cimitirul Borisovskoie, aflat la aproximativ 2,5 km distanţă, de cealaltă parte a râului Moskva. Cimitirul a fost izolat cu bariere de protecţie.

Peste un sfert de milion de persoane au urmărit evenimentul pe canalul YouTube al lui Navalnîi, blocat în Rusia. Mesajele, majoritatea exprimând tristeţe, dar unele şi sfidare, curgeau, alături de imaginile video.

Kremlinul a transmis că orice adunări nesancţionate în sprijinul lui Navalnîi vor încălca legea. "Doar pentru a vă reaminti că avem o lege care trebuie respectată. Orice adunări neautorizate vor încălca legea, iar cei care participă la ele vor fi traşi la răspundere - din nou, în conformitate cu legea în vigoare", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

În timp ce mama lui Navalnîi, Liudmila, în vârstă de 69 de ani, a participat la înmormântare împreună cu tatăl său, Anatoli, soţia sa Iulia şi cei doi copii, care trăiesc în afara Rusiei, nu au fost prezenţi la funeralii.

Iulia Navalnaia, văduva opozantului, şi-a luat adio de la soţul său printr-o postare pe reţeaua X, la scurt timp după înmormântarea acestuia, mulţumindu-i pentru "26 de ani de fericire absolută".

Navalnîi, cel mai înverșunat critic al președintelui Vladimir Putin în interiorul Rusiei, s-a stins din viață într-o colonie penitenciară din regiunea arctică la 16 februarie, ceea ce a suscitat acuzații din partea susținătorilor săi că ar fi fost ucis. Kremlinul a negat orice implicare a statului în moartea sa.

img24001527

img24001527

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!