Festivalul Internațional de Muzică ”Mărțișor” , ediția a 58-a, s-a încheiat
07:10 | 11.03.2024 Categorie: Cultură
Chişinău, 11 mar. /MOLDPRES/. La Palatul Național ”Nicolae Sulac” din capitală a avut loc duminică concertul de închidere a Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor”, ediția a 58-a, care s-a desfășurat în perioada 1-10 martie în Chișinău și în teritoriu, informează MOLDPRES.
Potrivit organizatorilor, în cadrul Festivalului au fost organizate peste 60 de concerte. Pe parcursul lunii martie, „Mărțișor” a adus și continuă să aducă pe scenele din Chișinău, precum și în alte 43 de localități din țară și în câteva orașe europene, colective artistice, interpreți și actori de valoare din R. Moldova, România, Italia, Grecia și Franța.
Festivalul s-a închis cu un concert cu genericul ”Balada pentru vioară și orchestră”, omagiu adus regretatului artist Serghei Lunchevici, la 90 de ani de la naștere, considerat o legendă a muzicii.
Creația ilustrului violonist, dirijor și compozitor a fost omagiată împreună cu Ansamblul de Cântece și Dansuri Populare „Fluieraș”, condus de Edgar și Marcel Ștefăneț, coregraf - Iurie Bivol. Alatări de ei au evoluat peste 100 de violoniști din toată țara.
Prezent la eveniment, ministrul Culturii, Sergiu Prodan a mulțumit artiștilor pentru această seară și frumosul omagiu adus marelui artist Serghei Lunchevici. ”Am fost profund emoționat să văd la începutul acestei seri o armată atât de mare, atâtea generații de artiști din orchestra marelui Lunchevici și mi-am dat seama că generațiile noastre în mare parte provin din filmele lui Emil Loteanu, din muzica lui Isidor Burdin, și din Orchestra lui Serghei Lunchevici. Vreau să mulțumesc organizatorilor pentru minunata idee de a aduce în scenă această relicvă – vioara lui Serghei Lunchevici, pentru că această relicvă, din punctul meu de vedere, trebuie să trăiască în mâini talentate și nu să se prăfuiască pe rafturi de muzeu. De aceea vom examina la Ministerul Culturii posibilitatea să înființăm un premiu de încujajare pentru tinerii violoniști, care ar merita să mânuiască vioara lui Serghei Lunchevici. Astăzi este a zecea zi a Festivalului ”Mărțișor”, dar festivalul nu se încheie aici – el continuă, pentru că cea de-a 58-a ediție este cu genericul ”Mărțișor în toată țara”. Și pe durata lunii martie vom avea multe și multe concerte ale iubiților noșțtri artiști în toate colțurile R. Moldova, pentru că această muzică să ne încălzească sufletele pe durata întregului an. Replicile acestui festival vor fi auzite nu doar în R. Moldova, ci și în Europa. În acest an, Teatrul Național ”Mihai Eminescu” are un turneu în zece capitale europene. Viitorul sună bine și marea armată, forțele naționale artistice ale R. Moldova ne insuflă încredere și înțelegem că noi vom reuși”, a mai spus ministrul Culturii Sergiu Prodan.
În aceeași zi, la Sala cu Orgă din Chișinău, Festivalul Internațional de Muzică ”Mărțișor”, a fost închis cu un recital susținut de soprana Natalia Gavrilan (R. Moldova-Italia) cu Orchestra Națională de Cameră, prim-dirijor – Cristian Florea.
Prima ediție a Festivalului Internaţional de Muzică „Mărţişor” a avut loc în anul 1966 la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chișinău, ctitor al căruia a fost regretatul Alexandru Fedco, fost director al Filarmonicii.