Fenomenul bullyingului în instituțiile de învățământ, abordat la Parlament de 101 elevi din diverse regiuni ale țării
12:24 | 15.03.2024 Categorie: Societate
Chişinău, 15 mar. /MOLDPRES/. 101 elevi din diverse regiuni ale țării au devenit ambasadori ai nonviolenței și au transmis, de la tribuna centrală a Parlamentului, mesaje de combatere a bullyingului. Tinerii, reprezentanți ai Consiliilor de elevi din Chișinău, Edineț, Soroca și Strășeni, s-au adresat profesorilor, elevilor, părinților și întregii societăți în cadrul evenimentului „101 ambasadori ai nonviolenței în școală”. Platforma de discuții a avut loc în această săptămână, la inițiativa deputatului și autorului legii antibullying, Angela Munteanu-Pojoga, informează MOLDPRES.
Fenomenul bullyingului în instituțiile educaționale a fost abordat de către participanții la discuții. Tinerii au venit cu diverse propuneri de a le oferi copiilor afectați de bullying suport informațional pe platforme online, dar și prin programe educaționale. Totodată, aceștia au vorbit despre importanța psihologilor în școli, care să le poată oferi copiilor suport psiho-emoțional și asistența necesară în cazuri de bullying. Tinerii au menționat despre necesitatea instruirii pedagogilor la acest subiect, sensibilizarea societății, dar și importanța responsabilizării părinților cu privire la situațiile în care copii lor sunt inițiatorii bullyingului.
În context, elevii au prezentat o serie de proiecte de lege menite să contribuie la prevenirea și combaterea bullyingului în școli. Propunerile au fost apreciate de președintele Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii din capitală, Daniela Sîmboteanu, moderatoarea panelului de discuții.
„Ceea ce m-a impresionat este faptul că elevii s-au documentat, au făcut chiar și studii proprii, cercetări, care corespund cu datele studiilor naționale. Cred că cei 101 copii care au participat la eveniment au reușit să atingă toate subiectele relevante, pertinente, care trebuie luate în considerație de către autorități, de toți actorii din societate, de ONG-uri, părinți, cadre didactice, pentru a le crea un mediu sigur în care ei să își poată explora potențialul lor, fără bullying, fără violență”, a spus Daniela Sîmboteanu.
Prestația copiilor a fost similară cu cea a parlamentarilor, a subliniat deputatul Angela Munteanu-Pojoga. „Este un eveniment prin care ne-am dorit să oferim o platformă de discuții pentru copii, să auzim și opinia acestora în mod special la capitolul bullying. Am descoperit copii extraordinar de bine pregătiți și care foarte bine cunosc procesul legislativ. Am descoperit și idei geniale, care va trebui noi, maturii, să le preluăm și să le transformăm fie în legi, fie în politici educaționale. Cu siguranță vom veni cu inițiative care să îmbunătățească viața copiilor”, a afirmat Angela Munteanu-Pojoga.
Pe final, elevii au vizionat un scurt mesaj video despre fenomenul bullyingului și expoziția de postere create de elevi ai 14 instituții de învățământ din țară, în cadrul campaniei „19 zile de activism și prevenire a violenței și abuzului împotriva copiilor și tinerilor”.
Evenimentul „101 ambasadori ai nonviolenței în școală” s-a desfășurat în cadrul Campaniei de informare și sensibilizare pentru combaterea bullyingului în școli „Împreună, fără bullying!”. Campania, lansată la 12 februarie curent de Ministerul Educației și Cercetării, în parteneriat cu Alianța ONG-urilor Active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei, se va desfășura pe tot parcursul anului și va include o serie de activități de informare pentru profesori și elevi, dar și diverse activități de sensibilizare online.