ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Tineri din raionul Ialoveni realizează un proiect ecologic împreună cu EcoContact

12:34 | 18.03.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 18 mar. /MOLDPRES/. Educarea și informarea tinerii generații despre problemele și soluțiile privind protecția mediului, prin implicare în dezvoltarea sustenabilă a localităților din raionul Ialoveni, este scopul proiectului „Generația Eco pentru un viitor verde și sustenabil”, implementat de către AO EcoRăzeni, în cadrul Programului de Granturi Mici (PGM) „Cetățeni activi pentru un mediu sănătos și Justiție verde”, realizat de AO EcoContact, cu suportul financiar al Suediei, transmite MOLDPRES.

Valoarea proiectului „Generația Eco pentru un viitor verde și sustenabil” constituie circa 460 de mii de lei (23 de mii de euro), din care valoarea grantului oferit cu suportul Suediei este 400 000 lei, iar 58 550 lei reprezintă contribuția beneficiarului.

Pentru realizarea scopului de bază, au fost setate mai multe activități în rândul tinerilor precum: organizare de ateliere tematice, campanii de informare online, campanii de sensibilizare și responsabilizare socială, o școală de toamnă, campanii locale de advocacy cu genericul „Tineri activi pentru mediu”, vizite de documentare la companii de reciclare a deșeurilor, o campanie de colectare a deșeurilor electrice și electronice (DEE-uri) în instituțiile de învățământ, activități de plantări, concursuri ș.a.

„Pentru a atinge primul obiectiv specific al proiectului, și anume, de a asigura creșterea cu 30% a gradului de conștientizare și consolidare a capacităților tinerilor din r. Ialoveni cu privire la criza climatică și justiția verde, în perioada lunilor august – noiembrie 2023, au fost organizate două blocuri de activități: ateliere ale sustenabilității, cu participarea a 47 de elevi din Liceul Teoretic „Ion Pelivan” din c. Răzeni și Liceul Teoretic Țipala. Instruirile tematice au vizat diverse subiecte privind protecția mediului:  colectarea separată a deșeurilor, poluarea aerului și a apelor, risipa alimentară, reciclarea plasticului și exploatarea rațională a resurselor naturale”, explică EcoContact.

O altă activitate în acest sens constituie campania online Eco-Friendly Lab (laborator al comportamentului responsabil), desfășurat prin intermediul rețelelor de socializare, cu îndemnul către  tineri să se documenteze în privința schimbărilor climatice, să includă în obișnuințele zilnice cel puțin trei practici de protecție a mediului, cu componentele cheie ale conceptului de sustenabilitate, precum: reducere, reciclare, reutilizare, colectare separată, DEE-uri, etichete energetice pe electrocasnice, transport eco-responsabil. Astfel, rezultatele campaniei au înregistrat un impact de 23.695 de persoane.

De asemenea, în perioada 1 – 3 noiembrie 2023, a fost organizată Școala de toamnă Think Green – Act Green, în cadrul căreia 30 de tineri, reprezentanți ai Consiliilor Locale de Tineret din nouă comunități ale raionului Ialoveni: Costești, Țipala, Suruceni, Răzeni, Cărbuna, Horești, Puhoi, Zâmbreni și orașul Ialoveni, au fost instruiți și motivați să pornească schimbarea în comunitățile lor prin promovarea unei gândiri critice și a unui comportament responsabil față de mediu. Absolvenții școlii au descoperit particularitățile conceptului de advocacy pentru mediu, au înțeles mai multe despre politicile locale de protecție a mediului, aplicarea legislației de mediu și au avut oportunitatea de a discuta cu un reprezentant al consiliului raional Ialoveni.

„Prin discuții, prezentări, lucru în grup, jocuri de rol (Teatru Forum) și dezbateri, tinerii au încercat să identifice împreună soluții verzi la provocările de mediu, care pot fi implementate la nivel individual și de comunitate. În urma absolvirii școlii de toamnă, tinerii vor transmite mesajele și ideile către factorii de decizie locali privind rolul lor în asigurarea unui mediu sănătos și a unei dezvoltări sustenabile. Fiecare participant a fost desemnat în calitate de ambasador al campaniei de advocacy  „Tinerii activi pentru Mediu”, care urmează a fi desfășurată în cea de a doua perioadă de implementare a proiectului. Campania se va axa pe studierea și de comun acord cu APL adoptarea sau reactualizarea la nivel de cinci localități ale raionului Ialoveni a regulamentelor locale care vizează protecția factorilor de mediu (apa, solul, aerul, biodiversitatea)”, afirmă EcoContact.

În faza a doua a proiectului urmează a fi desfășurate activitățile de responsabilizare socială: implicarea a cinci instituții de învățământ din raionul Ialoveni, organizarea Competiției raionale „Colectăm și Ne Salvăm”; campania de sensibilizare și responsabilizare socială „Îmi pasă de planeta mea”, cu implicarea a 100 de participanți; organizarea a două vizite de studiu la companii de reciclare a deșeurilor și campania de colectare a DEE-urilor.

 

 

img24001904

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!