UNICEF și PNUD vor îmbunătăți calitatea educației în școlile din Moldova, cu suportul financiar al UE
18:39 | 28.03.2024 Categorie: Societate
Chişinău, 28 mar. /MOLDPRES/. UNICEF și PNUD, cu susținerea financiară a Uniunii Europene și în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, lansează programul „Promovarea educației de calitate și a oportunităților de învățare pe parcursul vieții pentru toți”. Inițiativa își propune să contribuie la fortificarea sistemului de învățământ și la crearea unui mediu modern și incluziv pentru toți copiii, transmite MOLDPRES.
Cu un buget total de 10 milioane de euro, programul va îmbunătăți competențele digitale ale cadrelor didactice, va sprijini dezvoltarea resurselor educaționale digitale și va crea Platforma de Resurse Educaționale Deschise. Din cele 35 de școli model selectate de Guvernul Republicii Moldova, 10 au fost alese de Uniunea Europeană, UNICEF și PNUD pentru a fi renovate și dotate cu echipament modern pentru a crește accesul la educație de calitate a elevilor, în special din mediile defavorizate.
„Apreciem deschiderea partenerilor care au conceptualizat acest proiect reieșind din prioritățile MEC și au avut flexibilitatea de a susține ceea ce urmează să se întâmple în educație în următorii 2-3 ani. Sunt câteva elemente cheie pe care le va aborda proiectul și care ne va ajuta să consolidăm sistemul nostru educațional”, a menționat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, făcând referire la implicarea proiectului în crearea rețelei școlilor model, formarea rețelei de mentori naționali în cadrul INEL și la proiectarea didactică.
Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks, a subliniat suportul Uniunii Europene pentru dezvoltarea sistemului de învățământ. „De peste un deceniu, UE este un partener strategic pentru dezvoltarea sectorului educațional din Moldova. Astăzi, mai mult ca oricând, educația și competențele se află în centrul cooperării dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova în cadrul procesului de integrare europeană pe care Moldova l-a întreprins de la obținerea statutului de țară candidată în 2022”, a declarat Janis Mazeiks.
Școlile selectate vor promova dezvoltarea competențelor STEEAM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Arte, Antreprenoriat, Matematică) și vor fi asigurate cu autobuze școlare, pentru a facilita accesul elevilor din zonele rurale. În plus, vor fi organizate activități de orientare profesională pentru a contribui la îmbunătățirea legăturii dintre învățământul general și piața muncii. De asemenea, UNICEF va sprijini MEC pentru a asigura acces echitabil la educație pentru toți copiii, inclusiv pentru copiii cu cerințe educaționale speciale. În context, vor fi procurate tehnologii asistive, iar profesorii și cadrele didactice de sprijin vor fi instruiți cu privire la utilizarea acestora.