ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FOTO. O expoziție de sculptură dedicată Reginei Maria a fost vernisată la Centrul „C. Brâncuși”

18:33 | 16.04.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 16 apr. /MOLDPRES/. La Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși” a fost vernisată astăzi o expoziție de sculptură cu genericul „Regina Maria a României. Ecouri contemporane”, propuneri pentru edificarea statuii Reginei Maria la Chișinău, făcute de către sculptorii Vladlen Babcinețchi, Victor Macovei și Ion Zderciuc, informează MOLDPRES.

Prezent la eveniment, ministrul Culturii, Sergiu Prodan a menționat că edificarea unui monument în for public Reginei Maria este de importantă națională. „Această expoziție nu vine în contrapunct cu inițiativa Asociației Obștești „Monument” de a edifica o statuie Reginei Maria. Inițiativa de a edifica acest monument de către asociația respectivă este de ani de zile. Ei au depus efort, ei au acumulat fonduri și legea nu interzice nimănui să vină cu inițiativa edificării unui monument, să adune resurse financiare, donații, să-și asume responsabilitatea pentru edificarea lui, să obțină  acte permisive, etc. Tocmai de aceea, Ministerul Culturii, a oprit concursul  anunțat anterior. Comisia Națională a Monumentelor de for public, societatea civilă, trebuie să-și expună opinia despre valoarea artistică a acelui proiect. Orice monument în R. Moldova, ca și în toate țările, se instalează respectând o anumită procedură. Și această procedură este consfințită prin lege, anume pentru a exclude edificarea monumentelor care nu prezintă valoare artistică. De aceea, tot ce avem noi de făcut, este să respectăm regulamentul, să respectăm legea și să ne asigurăm că în comunicarea noastră cu societatea, vom putea discuta obiectiv și aprecia la justa valoare ce reprezintă proiectul, schița, monumentul ce urmează a fi instalat din punct de vedere artistic. Sunt două componente ca un monument să fie instalat: este munca grupului de inițiativă, munca celor care s-au dedicat ani de zile pentru ca acest monument să aibă loc și valoarea artistică a proiectului”, a subliniat oficialul.

Solicitat de MOLDPRES, ministrul Culturii, Sergiu Prodan a spus că disputa este legată de valoarea a acelui proiect al asociației respective, care nu a obținut avizul Consiliului Național al Monumentelor. „Expoziția de astăzi constituie niște schițe, făcute în mare parte la îndemnul Ministerului Culturii, când a anunțat un concurs, care a fost anulat. De ce l-a anulat? Pentru că era, de fapt în susținerea Asociației „Monumentum”, cu acordul lor. Dar mai târziu asociația s-a răzgândit, explicând că ea are propriul ei proiect și toate actele în regulă. Așteptăm acel proiect, care urmează să vedem dacă va obține sau nu avizul Comisiei Naționale a Monumentelor de for public”, a spus Sergiu Prodan.

Totodată, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din R. Moldova, Florina Breazu a afirmat că expoziția prezintă lucrările grupului de sculptori Vladlen Babcinețchi, Ion Zderciuc și Victor Macovei, artiștii care au dat curs inițiativei de a edifica un monument închinat Reginei Maria la Chișinău. „Cunoaștem că în urma unor probleme, concursul a fost anulat, dar artiștii între timp au lucrat asupra schițelor de proiect, asupra imaginii reduse a monumentelor respective, și noi, Uniunea Artiștilor Plastici, am oferit spațiu Centrului Expozițional „Constantin Brâncuși” pentru prezentarea operelor respective. Este important ca comunitatea să cunoască diversitatea de viziuni plastici, de atitudini față de importanța și valoarea unei opere de artă în spațiul public. Opera de artă în spațiul public este purtătoare de mesaje, este educativă și în baza operei date ne dăm seama că se vor educa viitoarele generații, nu ne putem permite edificarea oricărui monument dedicat Reginei Maria”, a constatat Florina Breazu.

Potrivit sculptorului Victor Macovei, concursul organizat de Ministerul Culturii a fost anulat pe 27 noiembrie 2023. „Atunci am hotărât să facem această expoziție, ca societatea să se convingă că sunt și alte viziuni asupra proiectului de monument al Reginei Maria. Eu am prezentat două schițe de monument și un portret, Vladlen Babcinețchi – un proiect al monumentului și un basorelief al Reginei Maria. Ion Zderciuc a venit cu  trei proiecte”, a mai spus Victor Macovei.

Expoziția va fi deschisă până la 16 mai.

Potrivit Asociației „Monumentum”, ideea înălțării unei statui închinate Reginei Maria a apărut în 1939, execuția căreia era încredințată sculptorului Oscar Spaethe. Totuși, cel de-al Doilea Război Mondial a făcut  imposibilă realizarea acestei inițiative. La 1 decembrie 2018. Asociația „Monumentum” din R. Moldova a constituit un grup de inițiativă în vederea ridicării unei statui în scuarul fostului Liceu „Regina Maria” (Municipiul Chișinău, strada București, 64) de la balconul căruia Regina a salutat. Regina Maria a rămas în memoria poporului român ca Regina soldat și Mama răniților, fiindcă a îngrijit de soldații răniți pe front și a susținut împroprietărirea țăranilor basarabeni.

img24002779

img24002779

img24002779

img24002779

img24002779

img24002779

img24002779

img24002779

img24002779

img24002779

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!