GALERIE FOTO Două săli de lectură cu acces liber la raft, inaugurate la Biblioteca Științifică Medicală a USMF „Nicolae Testemițanu”
11:49 | 23.04.2024 Categorie: Societate
Chişinău, 23 apr. /MOLDPRES/. Două săli de lectură cu acces liber la raft au fost inaugurate astăzi la Biblioteca Științifică Medicală (BȘM) a Universității de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) „Nicolae Testemițanu”. Premiera instituțională are drept scop asigurarea accesului utilizatorilor la resursele de informare de profil medical și farmaceutic, transmite MOLDPRES.
La deschiderea sălilor au participat: rectorul Emil Ceban, prorectorii, decanii, prodecani, cadre didactice, studenți și bibliotecarii BȘM.
Rectorul universității Emil Ceban a subliniat că biblioteca universitară este un centru modern de informare și documentare. „Instituția are drept obiectiv susținerea procesului de informare continuă a medicilor, farmaciștilor, studenților, medicilor rezidenți și altor specialiști din domeniul medical. Biblioteca Științifică Medicală este un obiectiv extrem de important al universității. Aceasta deține peste 900 mii de exemplare de cărți, reviste, teze și documente, în limbile – română, engleză, franceză și rusă. Instituția deține cărți vechi și donații importante. Totodată, în cadrul instituției activează un Centru de Informare Europeană. Cele două săli de lectură cu acces liber la raft vor facilita accesul la literatură, fapt ce va contribui la îmbunătățirea calității învățământului superior și perfecționarea cadrelor medicale”, a spus Emil Ceban.
Evenimentul s-a desfășurat astăzi în contextul Zilei Bibliotecarului și a Zilei internaționale a cărții și a drepturilor de autor, marcate anual la 23 aprilie. Cu această ocazie, rectorul Emil Ceban a adresat un mesaj de felicitare angajaților Bibliotecii Științifice Medicale.
Noul spațiu informațional reprezintă două săli de lectură cu acces liber la raft, prevăzut pentru 150 de vizitatori, trei săli pentru studiu în grup, în total – 18 locuri, și Centrul Infomedica cu o capacitate de 19 locuri, ce va asigura accesul utilizatorilor la resursele informaţionale electronice de profil medical şi farmaceutic. Sălile de lectură sunt destinate în special studenţilor, iar colecţiile de carte sunt constituite preponderent din publicaţii didactice în limbile română, engleză, rusă şi franceză – manuale, compendii, note de curs, texte de lecţii, indicaţii metodice ș.a. Utilizatorii vor beneficia de acces la baze de date, biblioteci electronice, resurse axate pe medicina bazată pe dovezi şi alte produse informaţionale.
Spațiul de lectură include şi colecţia de carte veche dr. Richard Koch – una din cele mai mari colecţii personale de carte veche şi rară medicală din Europa, ce reprezintă o valoare bibliofilă considerabilă. Aceasta numără 2 638 de exemplare în câteva limbi străine (germană cu caractere gotice, latină, franceză, greacă etc.), majoritatea cu tematică medicală.