ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Compozitorul Gheorghe Mustea își sărbătorește ziua de naștere

09:28 | 01.05.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 1 mai. /MOLDPRES/. Compozitorul, dirijorul și profesorul universitar Gheorghe Mustea, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei, își sărbătorește astăzi ziua de naștere, informează MOLDPRES.

S-a născut la 1 mai 1951, la Mândrești, Telenești. Și-a făcut studiile la Școala medie de Muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău (1966- 1970), la Institutul de Arte „Gavriil Musicescu” din Chișinău (1970-1975, 1975-1980). A urmat un stagiu în Orchestra Simfonică Academică a Filarmonicii „D. Șostakovici” din Sankt-Petersburg (1984-1986).

A fost flautist și naist (1969-1970), director muzical și dirijor al Orchestrei Ansamblului de Dansuri Populare „Joc” (1975-1978), profesor la Școala medie de Muzică „Ștefan Neaga” (1973-1975, 1978-1980), dirijor al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale din Moldova (1983-1989). Este fondatorul, prim-dirijorul și directorul artistic (din 1989) al Orchestrei Simfonice Naționale a Companiei de Stat „Teleradio-Moldova”. Pe parcursul anilor 1999-2002 a deținut funcția de rector și profesor universitar al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău.

Gheorghe Mustea a compus muzică simfonică, muzică de operă, muzică pentru soliști, cor și orchestră, muzică instrumentală de cameră, corală, în stil popular (pentru orchestră de muzică populară, voce și orchestră de instrumente populare, instrumente populare solo și orchestră), de estradă, pentru copii (instrumentală, vocală și corală), pentru film, pentru teatru. Lucrări editate: „Concertul pentru orchestră nr. 1”,  opera „Ștefan cel Mare”, „Balada Moldovei”, „În miez de noapte când tresar”, „Ciocârlia”, „Păstorul și mioara”, „Trei mari iubiri”, „Dorul”, „Moldovă, baștină dragă”, „Basarabenilor”, „Dorul”, „Lumineze stelele”, „Ce liniște din ceruri se coboară” etc.

Are în palmaresul său peste 1400 de concerte în țară și în străinătate cu diverse colective muzical-artistice din țară și din exterior. Turnee anuale cu Orchestra Simfonică Națională a Companiei de Stat „Teleradio-Moldova” și cu alte orchestre simfonice în: Italia, Franța, Elveția, Germania, Rusia, Slovenia, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Coreea de Sud etc. A înregistrat la Radio Chișinău creații de: G. F. Handel, G. Verdi, C. M. Weber, P. I. Ceaikovski, W. A. Mozart, J. Strauss, G. Enescu ș.a. Este președinte al Societății Muzicale din Chișinău.

În 1980, Gheorghe Mustea devine laureat al Concursului de compoziție din Moscova, prezentând Concertul pentru Orchestră nr. 1, iar în 1990 - laureat al Premiului de Stat pentru opera cu subiect istoric „A. Lăpușneanu”. Este Artist al Poporului, deținător al "Ordinului Republicii", profesor universitar la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. În 2013 a fost distins cu Premiul Național. Este membru titular al Academiei de Științe a Moldovei (2008) și Doctor Honoris Causa al Universități de Stat ”Alecu Russo” din Bălți (2017).

 

img24003207

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!