ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

20 de ani de la marea extindere a UE. Cristina Gherasimov: Să reușim să celebrăm următoarea aniversare împreună, cu Moldova în calitate de stat membru al UE

10:58 | 01.05.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 1 mai. /MOLDPRES/. Astăzi, 1 mai, se împlinesc 20 de ani de la cel mai mare val de extindere al Uniunii Europene, cunoscut sub numele de extinderea Big Bang, când zece țări au aderat la UE. Cu această ocazie, vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov a transmis un mesaj în care a menționat că extinderea din 1 mai 2004 este importantă și pentru noi, cei din Republica Moldova, datorită modelului de unitate de care au dat dovadă cele zece țări, dar și pentru că am înțeles că visul european este posibil, transmite MOLDPRES.

Astăzi se împlinesc 20 de ani de când Cehia, Cipru și Estonia, Malta, Letonia și Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia și Ungaria au devenit parte a marii familii europene. Două decenii în care s-au afirmat ca democrații consolidate și economii puternice. La mulți ani! - și să reușim să celebrăm următoarea aniversare împreună, cu Moldova în calitate de stat membru al UE”, a afirmat Cristina Gherasimov.

Știu, avem de muncit pentru a transpune în realitate acest obiectiv și pentru micșora distanța care ne desparte, bazându-ne pe experiența și pe lecțiile învățate de aceste state în procesul lor de aderare. Munca nu ne sperie pentru că este un efort ce ne va schimba prezentul și viitorul așa cum a schimbat prezentul și viitorul acestor țări. Este parcursul pe care ni-l dorim cu toții, parcursul de care avem nevoie pentru a rămâne uniți, pentru a apăra democrația și a construi Moldova europeană”, a adăugat oficialul. 

Ca rezultat al extinderii din 1 mai 2004, numărul statelor membre ale UE a crescut de la 15 la 25, cel al limbilor oficiale utilizate în UE - de la 11 la 21, în timp ce populația blocului comunitar a crescut cu 75 de milioane.

Pe parcursul a două decenii, extinderea din 2004 a contribuit la creşterea nivelului de trai în noile state membre și a facilitat modernizarea economică a acestor ţări, a precizat Biroul pentru Integrare Europeană într-un comunicat de presă.

Potrivit unui studiu realizat de  Institutul Economic Polonez, PIB-ul real pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare (PPP) din Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia și Slovenia (Europa Centrală) a crescut cu 27% mai mult decât ar fi fost într-un scenariu în care aceste țări nu ar fi aderat la UE și s-ar fi dezvoltat independent.

De asemenea, datele statistice relevă că s-au majorat semnificativ și indicii privind calitatea vieții, școlarizarea, veniturile pe cap de locuitor, precum și nivelul de trai. Toate acestea se datorează, potrivit estimărilor, beneficiilor produse de absorbția fondurilor europene și accesul la Piața unică UE, fapt care a permis crearea noilor oportunități de afaceri, a determinat fluxuri considerabile de capital către noile state membre și a facilitat integrarea acestora în lanțurile globale de aprovizionare. Potrivit aceleiași surse, afluxul de investiții străine directe a crescut cumulativ de 21 de ori.

România şi Bulgaria au aderat la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007, iar Croaţia – în 2013, beneficiind la fel de accesibilitatea la Piața unică, asistență tehnică și financiară pentru implementarea reformelor structurale. 

În prezent, Republica Moldova este una dintre cele nouă țări cu statut de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană și după avizul pozitiv al Consiliului European din decembrie 2023 se pregătește pentru deschiderea negocierilor de aderare.

În martie curent, Comisia Europeană a transmis Consiliului European proiectul cadrului de negociere şi a publicat comunicarea privind reformele și revizuirea politicilor înainte de extindere. Potrivit documentului, statele candidate vor putea beneficia de anumite avantaje similare cu cele ale statelor membre UE în unele sectoare, chiar înainte de aderare. Pentru ca aceste beneficii să se materializeze, atât UE, cât și țările candidate trebuie să fie bine pregătite, deoarece procesul de aderare se bazează pe merite și pe un angajament politic ferm și de durată.

img24003212

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!