Scriitorul și ziaristul Dumitru Mircea a editat un roman
10:24 | 07.05.2024 Categorie: Cultură
Chişinău, 7 mai. /MOLDPRES/. Un roman intitulat „Calea spre Muntele de Aur”, semnat de scriitorul, ziaristul, editorul și redactorul de carte Dumitru Mircea, pseudonimul literar al fostului prezentator Radio TV Dumitru Mămăligă, a apărut la o editură din Chișinău, informează MOLDPRES.
Solicitat de agenție, Dumitru Mircea a menționat că volumul cuprinde 459 de pagini și a apărut inițial într-un tiraj de 100 de exemplare. „Calea spre Muntele de Aur” este un roman care împletește armonios realul și ficțiunea. Numeroase tablouri ale narațiunii vădesc descrieri realiste, dar și un aer al misterului. Este povestea vieții eroului central care, încă din fragedă junețe, vrea să își realizeze un vis: de a deveni scriitor!
Potrivit autorului, în calea pe care o asemuie cu cea a unei corăbii care navighează spre o destinație pitorească, eroul întâlnește tot felul de persoane, cu caracterele lor, cu trăirile și cu faptele, unele mai puțin generoase sau chiar regretabile. Este o călătorie și spre divin, drum exprimat prin dragoste, aspirație și creație. Dragostea persistă ca element esențial în narațiune, devreme ce romanul începe cu un citat aparținând regelui Solomon, personaj biblic: „Acolo unde este iubire, acolo este și Dumnezeu”.
„Lucrarea mai este și despre televiziune – națională, chiar și TVR – unde întâlnești reporteri sau regizori. Decorul televiziunii abundă de istorii captivante, descrieri ale muncii de creație de acolo, ale dăruirii jurnaliștilor în truda lor de a crea opinie publică. Culisele ca și cum se deschid și vedem interiorul tv. Mai întâlnești personalități istorice, precum ar fi Emil Loteanu, Doina Aldea Teodorovici, Anastasia Lazariuc. Și toate împletite cu drumul imaginar al eroului spre Muntele de Aur – unde e și Castelul lui Dumnezeu!”, a precizat Dumitru Mircea.
Potrivit scriitorului și omului de teatru din București George Vlaicu, „Calea spre Muntele de Aur” este un roman modern, de idei și acțiuni reliefate, conturat în contextul unei narațiuni suple, brodate pe imagini, scene și tablouri memorabile. „M-a fascinat! Sunt convins, este unul dintre cele mai valoroase romane ale literaturii române din ultima vreme”, a remarcat George Vlaicu.
Dumitru Mircea s-a născut la 9 noiembrie 1956, în satul Bălăurești, raionul Nisporeni. În anii 1979-1983 își face studiile la Universitatea Stat din Moldova, Facultatea Jurnalistică. Din 1983 până în 2007, lucrează, cu mici întreruperi, la Radioteleviziunea din Republica Moldova în calitate de redactor, apoi comentator. În 2008, a debutat editorial cu volumul „Umbre şi lumini - din viața oamenilor de geniu”, culegere de eseuri despre Petrarca, Alexandru Macedon, Cezar, Decebal, Ștefan cel Mare, Eminescu, Byron, Mozart şi Heine, urmat de cărțile: „Ce-o fi vorbit oare Eminescu şi Creangă?”, „Bogata şi neînfricata Dacie”, „Mozart – geniu uimitor”, „Eminescu şi Veronica – poveste de dragoste”, „Între lună și soare”, „O soartă și un vis”; „Castelul de marmură” (carte tradusă în limbile macedoneană, aromână, italiană și engleză) ș.a. Publică în revista „Roua stelară” piesele „Eminescu și Veronica - în mrejele iubirii”, „Mozart” și „Însurătoarea”. Publică, de asemenea, în „Roua stelară” lucrarea de proporții „Marile capodopere”, care cuprinde: „Divina comedie”, „Capela Sixtină”, „Goconda”, „Faust”, „Luceafărul”, „Război și pace”, „Bătrânul și Marea”. A editat romanele „Religia dragostei” și „Calea spre Muntele de Aur”.