ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Preşedintele rus Vladimir Putin îl propune din nou ca premier pe Mihail Mişustin

10:47 | 10.05.2024 Categorie: Externe

Chişinău, 10 mai. /MOLDPRES/. Preşedintele rus Vladimir Putin, care şi-a început marţi al cincilea mandat, l-a propus din nou vineri ca premier pe tehnocratul Mihail Mişustin, informează Reuters, preluat de Agerpres și Moldpres. 

Aprobarea Dumei de Stat - camera inferioară a parlamentului Rusiei - pentru numirea lui Mişustin este aproape sigură, adaugă agenţia citată.

Mişustin a sprijinit toate deciziile lui Putin, inclusiv invazia în Ucraina, declanşată în februarie 2022.

Conform legii, guvernul de la Moscova a demisionat înainte ca preşedintele să depună jurământul pentru încă şase ani în funcţia supremă în stat, în urma alegerilor din martie.

Nu există indicii că Putin intenţionează să remanieze semnificativ guvernul, din care fac parte miniştrii Serghei Şoigu la apărare şi Serghei Lavrov la externe; cei doi se află în funcţii de aproape 12, respectiv peste 20 de ani.

Menţinerea formulei guvernamentale ar transmite un mesaj de stabilitate şi ar arăta că preşedintele este mulţumit de performanţele echipei sale pe plan intern şi extern, apreciază analiştii conform Reuters.

Preşedintele Dumei, Viaceslav Volodin, a anunţat printr-un mesaj pe Telegram propunerea primită de la Putin şi a adăugat: "Astăzi, deputaţii vor lua o decizie responsabilă în această chestiune, în numele alegătorilor lor".

Despre Mişustin, funcţionar de carieră, se spunea înainte de a fi numit premier în 2020 că nu are ambiţii politice; el condusese fiscul rus timp de un deceniu, perioadă în care veniturile din taxe şi impozite au crescut de peste două ori. Nu provine din serviciile secrete şi nu este unul din aşa-numiţii "siloviki" (oamenii puternici), veteranii serviciilor apropiaţi de Putin. Cu toate că nu a ieşit în evidenţă, a reuşit să menţină pe linia de plutire economia Rusiei după ce aliaţii Ucrainei au impus sancţiuni prin care au complicat finanţarea companiilor ruseşti şi au blocat accesul pe pieţe al resurselor naturale ale ţării.

 

img24003425

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!