ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Zilele Literaturii Române revin la Chișinău

16:52 | 10.05.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 10 mai. /MOLDPRES/. Scriitori, ziariști și profesori de literatură din România și R. Moldova vor participa la cea de-a VIII-a ediție a Zilelor Literaturii Române la Chișinău, care se va desfășura în perioada 14 - 18 mai 2024. Sunt cinci zile în care cititorii se vor întâlni cu scriitori importanți din Republica Moldova și România, informează MOLDPRES.

Mottoul ediției din acest an este „Vă iubesc fără pauze”, semnat de poetul Vasile Romanciuc. Potrivit organizatorilor, la ora 12.00, în cadrul  ciclului  Întâlniri Lyceum,  la Liceul ”Iulia Hasdeu” va avea loc o întâlnire cu scriitorul Oleg Serebrian, iar la 14.00-15.30 - la Muzeul Național al Literaturii  Române - un atelier practic pentru profesori cu Maria Șleahtițchi, „Cum ne apropiem de literatura contemporană” (în colaborare cu Ministerul Educației). 

În aceeași zi, la 16.00-17.00, vor avea loc dezbateri cu genericul ”Ce le place elevilor să citească” cu profesori și elevi de la diverse instituții de învățământ preuniversitar, iar la 19.00, la Centrul ”ArtCor” - o seară de eseu cu genericul ”Ce alegem și cu cine ne alegem?”, la care vor participa Vitalie Ciobanu, Gheorghe Erizanu, Alina Radu, Oleg Serebrian și Arthur Suciu. Moderatoare: Mariana Rață.

Miercuri, la 10.30, scriitorul Vasile Romanciuc se va întâlni cu cititorii la Liceul ”Heritage”,  iar la 12.00,  la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice va urma întâlnirea cu genericul ”Scriitori și editori în dialog. Cum ghicim următorul laureat Nobel”, cu Bogdan Alexandru Stănescu și Emilian Galaicu-Păun. În aceeași zi, Arthur Suciu, Vitalie Ciobanu și Gheorghe Erizanu se vor întâlni cu cititorii la Liceul Teoretic Republican ”Aristotel”, iar Tatiana Niculescu, Dumitra Râșnoveanu – la Liceul ”Spiru Haret”, Ligia Keșișian – cu elevii de la Liceul ”Hyperion” din Durlești, și Arthur Suciu, Vitalie Ciobanu și Gheorghe Erizanu –cu elevii Liceului ”Ștefan cel Mare” din Doroțchaia, Grigoriopol.

Joi și vineri,  întâlnirile vor continua la diverse instituții din Chișinău. Vineri, la 15.00, la Centrul ”ArtCor” va avea loc o dezbatere cu tema ”Cum facem literatura atractivă ca jurnaliști culturali?”. 

Zilele Literaturii Române se vor încheia sâmbătă seara, la Teatrul ”Luceafărul” cu o seară de teatru, dezbateri cu genericul ”Cum vorbim despre oroare”, la care vor participa Maria Anton, Igor Cașu, Dumitru Crudu, Daniela Rațiu și Pavel Păduraru. Moderatoare: Victoria Cușnir.

 

 

img24003436

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!