ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Laboratorul de digitalizare a fondului de carte al Bibliotecii USM, inaugurat cu sprijinul Japoniei

17:34 | 14.05.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 14 mai. /MOLDPRES/. La Universitatea de Stat din Moldova (USM) a fost inaugurat astăzi Laboratorul de digitalizare a fondului de carte al Bibliotecii USM, dotat cu echipament de transcriere în format digital a volumelor de cărți, lucrărilor științifice și a manuscriselor din colecția Bibliotecii Centrale și alte opere, transmite MOLDPRES. 

Echipamentele pentru scanarea cărților și gestionarea datelor (scanarea în format A2, A3, computere, server, surse de alimentare energetică neîntreruptibilă), în valoare de peste 70,8 mii de dolari, fac parte din Programul de granturi în domeniul culturii „Kusanone”, oferit de Guvernul Japoniei.

Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, E.S. Yamada Yoichiro, a menționat că USM este emblema cercetărilor academice și a învățământului superior din Republica Moldova. „Am auzit multe despre excelența profesorilor moldoveni și genialitatea studenților acestora, sunt bucuros și mândru că Japonia a putut contribui la digitalizarea USM. Cooperarea interuniversitară Japonia – Republica Moldova va spori și se va extinde pe măsură ce țara se apropie de Uniunea Europeană”, a punctat oficialul.

Rectorul USM, Igor Șarov, a mulțumit Guvernului nipon și Ambasadei Japoniei la Chișinău pentru încrederea în capacitatea USM de a dezvolta Proiectul de digitalizare, ce vine să complementeze și să arate rolul universității într-o lume a dezvoltării și a digitalizării.

Programul de granturi în domeniul culturii ”Kusanone” urmărește promovarea culturii și învățământului superior, prezervarea resurselor culturale și istorice, dezvoltarea sportului prin prisma modernizării instituțiilor publice relevante. Beneficiari ai acestui program începând cu 2009 au fost Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Federația de Judo a Moldovei, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice a Moldovei, Fundația pentru Relații Moldo-Japoneze și Universitatea de Stat din Moldova. Până în prezent, Japonia a oferit finanțare nerambursabilă în sumă de 385 mii de dolari pentru cele cinci proiecte.

 

img24003495

img24003495

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!