ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Marea Britanie și PNUD extind sprijinul pentru antreprenori de pe ambele maluri ale Nistrului

18:13 | 15.05.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 15 mai. /MOLDPRES/. Marea Britanie investește fonduri suplimentare în valoare de 1,2 milioane de lire sterline pentru îmbunătățirea mediului de afaceri și sporirea competitivității întreprinderilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Mijloacele financiare au fost acordate în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade), implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Acordul de finanțare a fost semnat astăzi, la Chișinău, de către Fern Horine, Ambasadoarea Marii Britanii în Republica Moldova și Daniela Gasparikova, reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova, transmite MOLDPRES.

Asistența adițională a Marii Britanii va amplifica rezultatele obținute de proiectul AdTrade în perioada 2018-2024, încurajând creșterea durabilă a întreprinderilor de pe ambele maluri ale Nistrului, formând parteneriate comerciale și sporind capacitățile lor de export.

„Din 2021, Marea Britanie sprijină proiectul AdTrade și a investit peste un milion de lire sterline. Sute de companii de pe ambele maluri ale Nistrului au beneficiat de asistența acordată și au devenit mai competitive pe piețele de export, în special în Uniunea Europeană și Marea Britanie. Sunt încântată să constat cum exporturile cresc constant, cum se creează noi locuri de muncă și se dezvoltă afaceri, iar dialogul între ambele maluri devine din ce în ce mai dinamic. Acum, sperăm că investiția noastră în creștere va ajuta să deschidă și mai multe uși și va intensifica comerțul cu Europa. Datorită unei noi etape a proiectului, care va fi finanțată acum de Marea Britanie prin Fondul de bună guvernare, vom contribui și mai mult la dezvoltarea economică a țării”, a declarat Fern Horine, ambasadoarea Marii Britanii în Republica Moldova.

Datorită finanțării suplimentare, întreprinderile micro, mici și mijlocii (IMMM-urile) vor beneficia de asistență pentru a-și spori competitivitatea și a se adapta la standardele comerciale cerute pe piețele externe, precum și pentru îmbunătățirea eficienței și managementului calității, dezvoltarea strategiilor de export, promovarea egalității de gen, aplicarea principiilor de mediu, sociale și de guvernanță, precum și pentru utilizarea surselor de energie regenerabilă.

„Apreciez parteneriatul cu Marea Britanie în vederea promovării oportunităților de creștere și cooperare între mediul de afaceri de pe ambele maluri ale Nistrului. Această finanțare suplimentară va permite IMMM-urilor – coloana vertebrală a economiilor locale – să adopte principiile de mediu, sociale și de guvernanță, să se adapteze la exigențele pieței, să devină mai reziliente la crize și să-și îmbunătățească capacitățile de export”,  a estimat Daniela Gasparikova, reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Cinci companii vor beneficia de asistență financiară și consultanță pentru implementarea tehnologiilor eficiente energetic. Va fi susținut un cluster economic pentru agenți economici de pe ambele maluri. Cu sprijinul proiectului, cel puțin 15 companii, inclusiv conduse de femei, vor fi create sau dezvoltate pe ambele maluri ale Nistrului.

Finanțarea adițională va contribui la îmbunătățirea cadrului normativ și instituțional pentru a încuraja cooperarea economică dintre ambele maluri și pentru a integra companiile din stânga Nistrului în lanțurile valorice internaționale.

Proiectul va continua să sprijine schimbul de informații, cunoștințe și experiență între antreprenorii de pe ambele maluri ale Nistrului cu privire la oportunitățile oferite de acordurile comerciale externe. Capacitățile asociațiilor de afaceri vor fi îmbunătățite pentru ca acestea să promoveze mai eficient interesele comunităților de afaceri de pe ambele maluri ale Nistrului.

Datorită asistenței suplimentare din partea Marii Britanii, proiectul PNUD/AdTrade va extinde accesul la programe educaționale STEEAM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Antreprenoriat, Arte și Matematică) pentru elevii din cel puțin trei școli de pe malul stâng al Nistrului. Proiectul „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade) este implementat din decembrie 2018 de PNUD, cu sprijinul financiar al Suediei, iar din vara anului 2021 – cu asistența financiară a Marii Britanii și a Suediei.

img24003547

img24003547

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!