ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FOTO O expoziție cu genericul „Castele cehe în inima Moldovei” a fost inaugurată la Chișinău

20:06 | 15.05.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 15 mai. /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost inaugurată astăzi o expoziție cu genericul „Castele cehe în inima Moldovei”, organizată de instituția gazdă în parteneriat cu Muzeul Național al Republicii Cehe și Ambasada Republicii Cehe la Chișinău, informează MOLDPRES.

La eveniment au participat președintele Senatului Republicii Cehe, Miloš Vystrčil, președintele Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a Parlamentului R. Moldova, Liliana Nicolaescu-Onofrei, Ambasadorul Republicii Cehe la Chișinău, Stanislav Kázecký, directorul Muzeului Național al Republicii Cehe, Michal Lukeš, directorul Muzeului Național de Istorie al Moldovei, Eugen Sava, diplomați, oameni de cultură și artă.

În debutul manifestării, directorul instituției, Eugen Sava a afirmat că este pentru prima dată când la Muzeul Național de Istorie a Moldovei este inaugurată o expoziție dedicată istoriei naționale a Cehiei. „Acest eveniment este important nu numai din punct de vedere istorico-cultural, dar și din punct de vedere al diplomației, care s-a stabilit deja de 30 de ani între R. Moldova și multe țări din Europa. Ne bucurăm mult că datorită Ambasadei Cehiei în R. Moldova, activitatea aceasta s-a extins și în Muzeul Național de Istorie și noi în continuare căutăm diferite modalități de a organiza activități cu diverse instituții muzeale din Cehia”, a subliniat Eugen Sava.

În alocuțiunea sa, președintele Senatului Republicii Cehe, Miloš Vystrčil a mulțumit pentru găzduirea acestei expoziții, eveniment care contribuie și în acest mod la dezvoltarea relațiilor culturale dintre cele două țări. Oficialul a mulțumit elevilor de la diverse instituții de învățământ din R. Moldova care au confecționat  machete de castele cehe.

Potrivit organizatorilor, această expoziție prezintă o selecție de 12 dintre cele mai interesante castele și cetăți din Boemia și Moravia - două dintre zonele istorice ale statului Ceh contemporan. Criteriul de selecție al obiectivelor s-a bazat nu numai pe importanța lor istorică, dar și pe valoarea lor arhitecturală, artistică și culturală. Într-o poziție proeminentă se află siturile de importanță europeană, atât cele care se află deja pe lista UNESCO (Praga, Český Krumlov, Kroměříž, Peisajul cultural Lednice-Valtice), cât și o serie de alte potențiale candidate (Karlštejn, Křivoklát, Jindřichův Hradec). Această selecție include, de asemenea, ruine impresionante și romantice (Bezděz), cetăți transformate în reședințe asemănătoare castelelor (Hluboká nad Vltavou) și palate moderne, înconjurate de parcuri splendide (Jemniště, Lednice). Astfel, expoziția deschide spațiu pentru crearea unui mozaic care ne informează despre comorile culturale selectate și, parțial, despre opere de artă și mobilier.

Republica Cehă este bogată în comori culturale. De o atenție deosebită se bucură castelele și cetățile, ca foste reședințe ale elitei sociale, ale conducătorilor, aristocrației și ale instituțiilor religioase. Cetățile, reședințele fortificate au fost construite în Evul Mediu, între secolul al XII-lea și începutul secolului al XVI-lea. În epoca modernă (sec. XVI-XIX), acestea au fost înlocuite de castele confortabile, adesea mobilate somptuos. Faptul că Republica Cehă se numără printre țările cu cea mai mare densitate a acestor clădiri remarcabile pe kilometru pătrat și că acestea sunt păstrate în forma lor autentică, ne dă dreptul să o numim „țara cetăților și a castelelor”. Astăzi, majoritatea siturilor accesibile sunt gestionate de Institutul Național al Patrimoniului, de diverse muzee, orașe, municipalități și persoane private, inclusiv de descendenți ai familiilor istorice nobile cehe.

Expoziția „Castelele cehe în inima Moldovei” va fi deschisă până la 16 iunie.

img24003552

img24003552

img24003552

img24003552

img24003552

img24003552

img24003552

img24003552

img24003552

img24003552

img24003552

img24003552

img24003552

img24003552

img24003552

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!