ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Studenții la energetică vor face practica de laborator pe echipamente moderne, donate de UE

09:03 | 16.05.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 16 mai. /MOLDPRES/. Uniunea Europeană a oferit pentru cinci instituții de învățământ din țara noastră echipamente pentru studii în domeniul energetic în valoare de peste 420 de mii de dolari. Donația a fost oferită prin intermediului proiectului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, implementat de PNUD. Astfel, studenții vor învăța în practică cele mai moderne tehnologii din domeniul energetic, fiind mai pregătiți pentru a accede pe piața muncii, transmite MOLDPRES.

Facultatea Energetică și Inginerie Electrică a Universității Tehnice a Moldovei (UTM) este una dintre instituțiile beneficiare. Au fost dotate cu echipament de laborator trei săli de studii care includ simulatoare de funcționare a pompei de căldură, turbină pe gaze de producere a energiei electrice, generator de abur, colector parabolic de producere a agentului termic, dar și alte utilaje.

„Facultatea de energetică este printre puținele care are un număr de studenți în creștere în ultimii ani. Echipamentele moderne vor face studiile la UTM încă mai atractive și aplicate, astfel încât să putem pregăti specialiști calificați pentru întreprinderile din sectorul energetic, dar și să asigurăm locuri de muncă acasă pentru tineri”, a spus ministrul Energiei, Victor Parlicov. 

„Prin monitorizarea consumului de energie în diferite sectoare, putem identifica zonele în care eficiența energetică poate fi îmbunătățită, iar emisiile – reduse. Să valorificăm puterea datelor și să luăm decizii bazate pe cifre, care vor aduce beneficii atât nouă în prezent și planetei noastre, cât și viitoarelor generații”, a declarat Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

Echipamente din domeniul energetic au fost oferite și Colegiului Tehnologic din Chișinău, Colegiului Tehnic Agricol din Soroca, Colegiului Politehnic din Bălți și Centrului de Excelență în Construcții din Chișinău.

img24003557

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!