ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șefa statului Maia Sandu a vorbit președinților Curților Constituționale din Europa despre „încercări de destabilizare, în care actori interni și străini lucrează pentru a pune în pericol agenda noastră de integrare europeană”

17:34 | 22.05.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 22 mai. /MOLDPRES/. Șefa statului Maia Sandu a vorbit astăzi președinților Curților Constituționale din Europa despre „încercări de destabilizare, în care actori interni și străini lucrează în tandem pentru a suprima vocea democratică a oamenilor și a pune în pericol agenda noastră de integrare europeană”, informează MOLDPRES.

În deschiderea celui de-al XIX-lea Congres al Conferinței Curților Constituționale Europene (CCCE), președintele țării a subliniat că războiul ilegal din Ucraina pune în discuție valorile fundamentale și ne obligă să ne gândim mai atent la pace, prosperitate și democrație în Europa.

„Situația pare sumbră acum, dar aceasta nu trebuie să fie toată povestea. Ca oameni care cred în democrație, noi trebuie să fim la fel de hotărâți să ne apărăm valorile ca și forțele autoritare, în subminarea lor. Nu trebuie să ne împotmolim din cauza încercărilor sistematice de a otrăvi societățile și de a provoca moartea democrației printr-o mie de tăieturi autoritare. Trebuie să investim în reziliența democratică și să construim instrumentele care să permită democrațiilor noastre să supraviețuiască și să prospere. Trebuie să fim mai eficienți și mai rapizi în reacțiile noastre la acțiunile menite să distrugă procesele și instituțiile democratice”, a spus Maia Sandu.

Oficialul a remarcat importanța luptei împotriva corupției în toate sectoarele, inclusiv în sistemul de justiție, „care adesea este folosită de regimurile autoritare pentru a submina statele și democrațiile noastre”.

Conferința Curților Constituționale Europene reunește reprezentanți ai 40 de curți constituționale europene sau echivalente acestora, care efectuează controlul constituțional, fiind și cea mai importantă platformă europeană de cooperare multilaterală între organele judiciare împuternicite cu controlul constituționalității. Acest eveniment este organizat în cadrul Președinției CCCE a Curții Constituționale a Republicii Moldova. 

img24003790

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!