ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FOTO Cântăreața și radiojurnalista Maria Mocanu a lansat o carte de interviuri

17:16 | 23.05.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 23 mai. /MOLDPRES/. O carte intitulată „Dor de izvor”, semnată de interpreta și radiojurnalista Maria Mocanu, apărută recent la Editura „Arc”, a fost lansată astăzi la Biblioteca Municipală „B.P. Hașdeu”, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Maria Mocanu a afirmat că volumul are 300 de pagini, cuprinde 35 de interviuri realizate cu marii artiști ai neamului și personalități notorii și a apărut cu sprijinul Ministerului Culturii într-un tiraj de 600 de exemplare.

„Sunt interviuri de la Radio România Chișinău, pe care le-am făcut pe parcursul a 12 ani. Am selectat cele mai reprezentative și mai variate ca tematică interviuri. Este vorba de muzicologie, de costum tradițional, de covor, cântec și literatură, bineînțeles. Este un interviu intitulat „Eminescu și folclorul”, un interviu foarte profund cu Ion Hadârcă, un interviu – „Zicători și proverbe” - cu profesorul universitar Cătălin Bordeianu,  fost vicepreședinte al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău. Sunt 7-8 interviuri cu muzicieni și cântăreți care nu mai sunt: Leonid Moșanu, Ana Barbu, Gheorghe Banariuc, Liubomir Iorga, lingvistul Vlad Pohilă ș.a. În acest mod, am hotărât să le aducem un pios omagiu. Denumirea cărții este preluată din titlul emisiunii „Dor de izvor”, pe care am făcut-o pe parcursul mai multor ani și are și un subtitlu – interviuri în si bemol major, ca să se lege cu cealaltă carte, pe care am editat-o cândva - „Interviuri în do major”, a precizat autoarea.

Potrivit cântăreței Zinaida Bolboceanu, Maria Mocanu muncește enorm de mult, cu mult drag și pe nimeni nu scapă din vedere. „A făcut foarte mult pentru mine. Maria are grijă să adune toate interviurile ei și să le pună în cărți. Este un lucru foarte frumos, pentru că în felul acesta ea ne adună pe toți într-un buchet frumos”, a remarcat Zinaida Bolboceanu. În context, interpreta Larisa Ungureanu a spus că Maria Mocanu face o muncă foarte migăloasă, necesară și valoroasă.

La rândul său, scriitoarea Claudia Partole a afirmat că în această carte este adunat tot dorul nostru intraductibil. „Este dragostea noastră față de sfintele valori. A adunat aici reprezentanți de seamă ai culturii noastre. Asemenea cărți ne întregesc neamul nostru românesc, dincolo de dorințele noastre încă nerealizate”, a constatat Claudia Partole. Iar scriitorul Ion Hadârcă a spus că Maria Mocanu face un lucru minunat și trebuie să fie apreciată la justa ei valoare.

Maria Mocanu s-a născut la 1 ianuarie, 1955 în comuna Giurgiulești, raionul Cahul. Este interpretă de muzică populară și folk, cercetător științific în domeniul folclorului și etnografiei. Este autoarea cărților „Giurgiulești, monografie etnofolclorică” (1999), „Lin- pelin”, culegere de folclor (2001); „Interviuri în do major” (2004), „Colinde din sudul Basarabiei”, culegere (2007), „Fața soarelui. Povestiri pentru copii” (2012) ș.a.

În calitate de interpretă a editat mai multe discuri, casete și CD-uri cu muzică populară, folk, colinde și folclor autohton: „Spune-mi ceva”, „Sus mai sus, pe lângă cer”, „Ce să fac eu dorului”, „Dorul de mine s-a prins” ș.a. Pe parcursul carierei sale a obținut mai multe premii și distincții, printre care: Artist al Poporului, 2011; Premiul DANASTER al Fundației Culturale ECO-ART din Iași pentru cartea „Fața soarelui” la Salonul de carte pentru Copii și Tineret, 2012; Premiul „Gheorghe Cincilei în domeniul promovării imaginii culturale în mass-media, acordat de Ministerul Culturii (2022) ș.a.

img24003825

img24003825

img24003825

img24003825

img24003825

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!