ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FOTO Prima etapă a lucrărilor de conservare și restaurare a Circului din Chișinău s-a încheiat

18:27 | 23.05.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 23 mai. /MOLDPRES/. Prima etapă a lucrărilor de conservare și restaurare a Circului de Stat din Chișinău s-a încheiat. Aceasta a fost desfășurată grație unei investiții de peste 2,2 milioane de euro din partea Uniunii Europene prin programul „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD, transmite MOLDPRES.

Astfel, după mai bine de un an de lucru, acoperișul circului a fost reparat. Cupola a fost înlocuită cu o învelitoare din oțel galvanizat de producție europeană, cu o garanție de 50 de ani. De asemenea, suprafața plană a acoperișului este complet reconstruită, fiind instalat un nou sistem de scurgere a apelor pluviale. A fost înlocuit vechiul material de izolare de sub acoperiș cu noi plăci minerale rezistente la apă și căldură. 

„Mi-a părut bine să revin, azi, la Circul din Chișinău, unde a fost finalizată prima etapă de restaurare. Pentru mulți dintre noi, circul înseamnă magie și bucuria copilăriei și ne-am dori foarte mult ca și copiii de azi să se poată bucura de spectacole. Din 1982, când a fost construită, această clădire a fost pentru chișinăuieni și un motiv de mândrie, pentru că era o adevărată capodoperă arhitecturală. Din păcate, mai multă vreme ușile circului au fost închise. În ultimii ani, însă, cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, am reușit să facem primul pas spre a le redeschide”, a declarat șefa statului Maia Sandu, la evenimentul dedicat finalizării primei etape a lucrărilor.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, și-a exprimat speranța că finalizarea primei etape a lucrărilor va cataliza resurse din partea partenerilor naționali și internaționali pentru a continua lucrările de reconstrucție și va da o nouă viață acestui monument emblematic, care nu este doar o „carte de vizită” a Chișinăului, ci și o amintire vie din copilăria multor cetățeni moldoveni.

„Putem afirma cu mândrie acum că clădirea Circului din Chișinău este pe deplin conservată și protejată de condițiile meteorologice nefavorabile, păstrându-i totodată caracterul istoric”, a spus Daniela Gasparikova, Reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Fondurile acordate de Uniunea Europeană, prin programul „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD, au acoperit costurile pentru expertiza tehnică detaliată, pentru proiectare și pentru lucrări de conservare și restaurare a acoperișului și ferestrelor. Pentru următoarele etape, urmează ca autoritățile Republicii Moldova să atragă finanțare din fonduri publice, precum și din partea partenerilor de dezvoltare. 

Circul din Chișinău este o clădire cu o valoare arhitecturală deosebită, una din cele mai înalte construcții la nivel mondial în stil „brutalist”, iar din luna mai 2022, clădirea a fost inclusă în Registrul Monumentelor Ocrotite de Stat. Restaurarea și conservarea Circului sunt efectuate respectând standardele naționale și internaționale.

În cadrul programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova, sunt realizate lucrări de restaurare și conservare a 12 obiective cultural-istorice de pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv a două edificii emblematice: Circul din Chișinău și Cetatea Tighina (Bender). 

img24003830

img24003830

img24003830

img24003830

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!