Luminița Odobescu: Contextul electoral face ca atacurile hibride orchestrate de Rusia asupra Republicii Moldova să se întețească, ținta este destabilizarea instituțiilor și erodarea parcursului european
17:05 | 24.05.2024 Categorie: Politică
Chişinău, 24 mai. /MOLDPRES/. Contextul electoral face ca atacurile hibride orchestrate de Rusia asupra Republicii Moldova să se întețească, să fie din ce în ce mai agresive și din ce în ce mai sofisticate din punct de vedere tehnologic. Nu trebuie să uităm că deși ținta este destabilizarea instituțiilor și erodarea parcursului european, efectele sunt puternic resimțite și de cetățeni. Cu atât mai mult, este important ca Republica Moldova să fie sprijinită deplin pentru a gestiona provocările din acest an și cred că autoritățile de la Chișinău, cu sprijinul partenerilor, cu sprijinul României reușește să gestioneze aceste atacuri hibride în final. Afirmațiile au fost făcute de ministra afacerilor externe a României, Luminița Odobescu în cadrul unei conferințe comune cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, comunică MOLDPRES.
Șeful diplomației de la București a menționat că este într-adevăr o perioadă dificilă, nu numai pentru Republica Moldova, ci și pentru întreaga Europă „pe fondul multiplicării acțiunilor hibride și de altă natură ale Federației Ruse”. “Considerăm aceste acțiuni, aceste practici drept inacceptabile. Autoritățile române au decis declararea ca persona nongrata a unui reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la București pentru activități care contravin Convenției de la Viena”, a spus Odobescu.
Diplomatul a menționat că a avut discuții excelente cu omologul său de la Chișinău. „L-am asigurat pe domnul ministru că România continuă să își intensifice sprijinul ferm pentru Republica Moldova în beneficiul tuturor cetățenilor. Ne continuăm angajamentul pentru consolidarea parteneriatului strategic bilateral, astfel încât să venim în susținerea eforturilor multiple și curajoase ale partenerilor de la Chișinău pentru asigurarea stabilității și garantarea parcursului european ireversibil al Republicii Moldova. L-am asigurat pe colegul meu că voi continua să transmit în același ritm susținut în toate formatele de lucru de la Bruxelles și în contactele diplomatice pe care le am cu colegii mei, importanța intensificării sprijinului pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Pe termen scurt, obiectivul nostru comun este demararea negocierilor de aderare cât mai repede posibil. Pentru atingerea acestui obiectiv sprijinim autoritățile de la Chișinău în consolidarea capacității instituționale în procesul de screening și în pregătirea cadrului de negociere, care vor reprezenta fundamentele procesului de negociere în sine. Avem un program de transfer de expertiză în derulare, bazat pe experiența României în procesul de integrare europeană. Desfășurăm consultări constante pe calendarul de aderare, etapele tehnice de parcurs și pe identificarea celor mai bune modalități de realizare a reformelor. Toate acestea sunt subsumate obiectivului general de avansare rapidă, predictibil a parcursului european al Republicii Moldova. Toate demersurile noastre vin din propria experiență și din convingerea că armonizarea legislației Republicii Moldova, alinierea la standardele UE și asumarea valorilor democratice reprezintă garanții pentru o cale europeană durabilă și ireversibilă”, a opinat Odobescu.
Ea a trecut în revistă realizările obținute în ultima săptămână la reuniunea Consiliului de asociere UE -Republica Moldova, respectiv semnarea parteneriatului de securitate și apărare cu Uniunea Europeană, document ce va spori reziliența și va consolida stabilitatea și securitatea pentru toți cetățenii Republicii Moldova. “Este important să valorificăm împreună orice oportunitate oferită de deschiderea negocierilor de aderare și împreună cu toți cetățenii Republicii Moldova să conștientizăm semnificația acestui moment pentru securizarea viitorului european al Chișinăului. Am evidențiat măsurile recente ale Guvernului României pentru aprobarea unui nou pachet de sprijin pentru Republica Moldova, vizând continuarea exportului de energie electrică la un preț de referință, respectiv acordarea unui nou ajutor financiar nerambursabil în baza acordului de asistență pentru consolidarea infrastructurii educaționale a universității din Cahul, respectiv pentru un proiect de întărire a capacității Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova. Totodată, transmit mulțumiri Chișinăului pentru sprijinul acordat în organizarea celor 52 de secții de vot pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie. Este un prim moment din seria exercițiilor democratice esențiale din acest an în care și cetățenii Republicii Moldova vor avea ocazia de ași exprima opțiunea fermă pentru apartenența lor la spațiul de valori europene”, a conchis Odobescu.
Vicepremierul, Mihai Popșoi a menționat că țara noastră trece mai ușor prin dificultăți având sprijinul unui partener atât de apropiat precum este România. ”Colaborarea noastră este pe cât de dinamică, pe atât de eficientă pe toate palierele și ne bucură mult anunțul făcut ieri de premierul României cu privire la un nou pachet de sprijin pentru Republica Moldova, de care are atât de mult nevoie cetățeanul din cealaltă parte a Prutului, având în vedere momentele complicate prin care trecem cu toții în rezultatul agresiunii barbare a Federației Ruse împotriva Ucrainei. În același timp, România este principalul aliat și primul avocat al Republicii Moldova când vine vorba de procesul de integrare europeană. Avem o colaborare foarte strânsă în domeniul economic. România este principalul partener comercial al Republicii Moldova și printre primii investitori. Ne dorim să consolidăm în continuare această colaborare, având în vedere parteneriatul strategic pe care îl avem. Să consolidăm și mai departe relațiile bilaterale, inclusiv prin Comisia interguvernamentală”, a specificat Popșoi.
El a menționat că țara noastră contează pe sprijinul României inclusiv în contextul platformei de suport care urmează să aibă loc în septembrie. „Mulțumesc României pentru tot ajutorul, pentru că acest ajutor a fost unul crucial, care ne-a ajutat să depășim acele crize enorme prin care Federația Rusă a încercat să ne îngenuncheze. Am depășit aceste momente complicate și acum putem să avansăm în continuare spre năzuința noastră legitimă de a face parte din marea familie europeană”, a conchis Popșoi.
Vicepremierul Mihai Popșoi întreprinde o vizită oficială la București în perioada 23-24 mai.