ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ucraina susţine că a oprit asaltul rus în Harkov

19:19 | 24.05.2024 Categorie: Externe

Chişinău, 24 mai. /MOLDPRES/. Ucraina a susţinut vineri că a oprit ofensiva lansată în urmă cu două săptămâni de armata rusă în provincia nord-estică Harkov şi că a început un contraatac în acest sector al frontului, vizitat în aceeaşi zi de preşedintele ucrainean Volodimir Zelesnki, transmite AFP, citată de Agerpres și Moldpres. 

Rusia a lansat pe 10 mai o ofensivă în regiunea ucraineană de graniţă Harkov, unde o ocupat de atunci o serie de localităţi şi a forţat armata ucraineană să-şi consolideze acolo trupele desfăşurând în zonă rezerve preţioase de trupe şi echipamente.

După două săptămâni de lupte, "forţele de apărare ucrainene au oprit trupele ruse" şi "desfăşoară acţiuni contraofensive", a declarat vineri un ofiţer din Statul Major ucrainean, colonelul Igor Prokhorenko.

Acesta a descris situaţia drept "dificilă", dar "stabilă şi sub control" pe sectorul de front din Harkov, unde se dau lupte mai ales pentru controlul asupra oraşului Vovceansk, tăiat în două şi unde Kievul acuză Moscova de atrocităţi.

"Inamicul s-a împotmolit complet în lupte de stradă la Vovceansk şi a suferit pierderi foarte importante", însă armata rusă continuă să trimită rezerve pentru a continua asaltul, a susţinut vineri mai devreme comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski.

Potrivit Kievului, Rusia încearcă să rupă liniile defensive ale forţelor ucrainene, slăbite de mai mult de doi ani de război, de lipsa soldaţilor şi de criza de echipamente militare provocată de lentoarea ajutorului occidental.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelesnki a anunţat de asemenea vineri că a fost în regiunea Harkov, mai ales pentru şedinţe asupra "apărării regiunii, în special a oraşului Vovceansk". "Oraşul şi întreaga regiune Harkov merită tot sprijinul, gratitudinea şi respectul nostru", a scris el pe reţelele de socializare.

După data de 10 mai, circa 11.000 de civili au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele în provincia Harkov, în urma ofensivei despre care preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut că are ca obiectiv doar crearea unei zone-tampon care să prevină atacurile ucrainene pe teritoriul Rusiei.

img24003869

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!