ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

MOLDOVA EUROPEANĂ // Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi: Neutralitatea ne obligă să dezvoltăm și să modernizăm capacitățile de apărare, să construim o armată la standarde internaționale

13:06 | 28.05.2024 Categorie: Interviuri, Comentarii, Evenimente

*Republica Moldova a depus, pe 3 martie 2022, cererea de aderare la Uniunea Europeană

*Republica Moldova a obținut, pe 23 iunie 2022, statutul de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană

*Consiliul European a decis, pe 14 decembrie 2023, să deschidă negocierile de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova

*Republica Moldova se află în plin proces de evaluare a gradului de conformitate a legislației naționale cu cea a Uniunii Europene, o primă etapă pentru aderarea statului nostru la UE

*Autoritățile își propun ca R. Moldova să adere la Uniunea Europeană până în anul 2030

Interviu acordat Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES de către ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi.

MOLDPRES: Domnule ministru Anatolie Nosatîi, R. Moldova se află, de peste doi ani, într-un context regional dificil. Ucraina rezistă eroic în fața invaziei militare ruse, iar autoritățile R. Moldova recunosc faptul că, datorită curajului ucrainenilor, suntem apărați și noi. Potrivit estimărilor Dvs., cât de real este, în acest moment, pericolul invaziei rusești în R. Moldova?

Anatolie Nosatîi: Sunt peste doi ani de când Federația Rusă a început un război nejustificat în Ucraina. Acesta influențează, într-un mod fără precedent, dinamica mediului de securitate regional și internațional. Cel mai tragic este că el continuă să facă victime și să distrugă vieți nevinovate. Având un război la graniță, R. Moldova a fost și este afectată din multe puncte de vedere. Totuși, în prezent, nu există un risc militar iminent la securitatea țării noastre și asta datorită curajului și eroismului forțelor armate și cetățenilor ucraineni care-și protejează independența, suveranitatea și integritatea teritorială.

În același timp, urmărim îndeaproape evoluțiile la acest capitol, analizăm diferite scenarii, depunem eforturi pentru consolidarea capacităților de apărare și sporirea rezilienței naționale.

MOLDPRES: R. Moldova este amenințată direct de către oficiali de la Moscova, iar de la tribunele înalte ale lumii se recunoaște deschis că statul nostru este supus unui război hibrid. Care sunt principalele elemente ale războiului hibrid și ce rol îi revine Armatei Naționale în anihilarea acestora?

Anatolie Nosatîi: Războiul hibrid continuu este o amenințare majoră în țara noastră, acest lucru fiind clar stipulat în Strategia Securității Naționale. Acesta vine cu elemente de destabilizare pe un spectru larg, cum ar fi: atacurile cibernetice, dezinformările, propaganda, criza economică și energetică cu care R. Moldova s-a confruntat de la bun început, de rând cu protestele sau tentativele de fraudare a alegerilor. Toate acestea urmăresc divizarea societății, inducerea fricii și neîncrederii în capacitatea autorităților naționale.

Mai mult ca atât, ele au un impact negativ asupra dezvoltării țării noastre, realizării reformelor și parcursului european, care constituie un obiectiv strategic pentru prosperitatea, stabilitatea și siguranța cetățenilor. Combaterea amenințărilor hibride este un efort comun și continuu al autorităților naționale și cetățenilor R. Moldova. Ajustarea cadrului legal la acest capitol, reevaluarea politicilor de securitate, consolidarea capacităților de apărare și fortificarea relațiilor de colaborare cu partenerii externi și organizațiile internaționale reprezintă doar câteva dintre măsurile eficiente care contribuie la sporirea rezilienței noastre față de provocările de tip hibrid.

MOLDPRES: Domnule ministru, Republica Moldova este, conform Constituției, un stat neutru. Ce presupune principiul neutralității fixat în Legea Supremă?

Anatolie Nosatîi: Conform Articolului 11 al Constituției, R. Moldova este un stat neutru. Totodată, aș dori să mă refer la Hotărârea Curții Constituționale din anul 2017, care stipulează clar că în cazul unor amenințări la adresa valorilor fundamentale constituționale, precum independența națională, integritatea teritorială sau securitatea statului, autoritățile R. Moldova sunt obligate să ia toate măsurile necesare, inclusiv de ordin militar, care i-ar permite să se apere eficient împotriva acestor amenințări. La fel, participarea R. Moldova la sisteme colective de securitate, asemenea sistemului de securitate al Națiunilor Unite, operațiuni de menținere a păcii, operațiuni umanitare etc., care ar impune sancțiuni colective împotriva agresorilor și infractorilor de drept internațional, nu este în contradicție cu statutul de neutralitate. Și încă un punct important fixat în această Hotărâre zice: „dislocarea pe teritoriul R.Moldova a oricăror trupe sau baze militare, conduse și controlate de către state străine, este neconstituțională”.

MOLDPRES: Neutralitatea din Constituție nu a împiedicat Federația Rusă să mențină ilegal pe teritoriul Republicii Moldova trupe militare și armament. Anume la statutul neutru al R. Moldova face referire Moscova atunci când critică eforturile autorităților actuale de la Chișinău de a moderniza Armata Națională. Ce explicație aveți Dvs. pentru această situație?

Anatolie Nosatîi: După cum am menționat anterior, prezența în sine a forțelor Federației Ruse staționate ilegal pe teritoriul R. Moldova, fără acordul autorităților statului, reprezintă o încălcare a statutului de neutralitate al țării noastre. Mai mult, în 1999, la Summit-ul de la Istanbul al OSCE, Federația Rusă şi-a asumat obligaţia de a încheia până la sfârşitul anului 2002 retragerea forţelor sale militare de pe teritoriul R. Moldova, fiind aprobat Tratatul cu privire la Forțele Armate Convenționale în Europa (FACE). Acest proces a început, iar apoi a fost stopat unilateral de autoritățile ruse. La fel, se cunoaște că Federația Rusă a ieșit din Tratatul „FACE” pe 7 noiembrie 2023.

Neutralitatea ne obligă să dezvoltăm și să modernizăm capacitățile de apărare, să construim o armată instruită la standarde internaționale, dotată corespunzător, o armată în care cetățenii să aibă încredere. Este un angajament ferm, care presupune multă muncă, resurse și timp. Până în prezent, am reușit să facem pași importanți și concreți în această direcție și nu ne vom opri aici.  

MOLDPRES: Domnule Anatolie Nosatîi, de la începutul războiului din Ucraina, drone și rachete lansate de Rusia spre statul vecin au pătruns ilegal în spațiul aerian al R. Moldova, iar de mai multe ori au căzut pe teritoriul statului nostru. De exemplu, drona găsită în februarie curent lângă satul Etulia din raionul Vulcănești avea o încărcătură de 50 de kg de explozibil, suficient pentru a distruge un bloc de locuit, dacă ar fi căzut într-o localitate. R. Moldova a achiziționat un radar de monitorizare a spațiului aerian și a semnat contractul pentru achiziționarea celui de-al doilea. De unde provin sursele pentru achiziționarea radarelor și când va avea Republica Moldova un spațiu aerian protejat pe deplin?

Anatolie Nosatîi: Aceste incidente de încălcare a spațiului aerian național reprezintă un semn de alarmare pentru autoritățile R. Moldova și demonstrează cât de vulnerabili suntem față de astfel de efecte colaterale ale războiului din imediata vecinătate. Iată de ce, consolidarea capacităților de apărare ale R. Moldova, inclusiv prin dotarea cu sisteme de supraveghere a spațiului aerian, a devenit o necesitate stringentă.

Astfel, la sfârșitul anului trecut, am achiziționat din banii alocați pentru apărare, radarul de tip Ground Master 200 (GM 200), destinat monitorizării spațiului aerian. 

Cu siguranță, ne dorim să avem un spațiu aerian protejat la maximum de rachetele lansate în contextul războiului din Ucraina, iar un radar nu poate să acopere de unul singur întreaga gamă de aspecte ale supravegherii spațiului aerian. Iată de ce, avem nevoie de un sistem complex modern, format din mai multe radare. Costul acestora este extrem de mare, iar bugetul pentru apărare, actualmente, nu ne permite acest lucru.

De aceea, am apelat la ajutorul partenerilor noștri externi. Astfel, recent, Uniunea Europeană, prin intermediul platformei „Instrumentul European pentru Pace”, ne-a oferit asistență la achiziționarea a încă unui radar. Acesta va îmbunătăți considerabil capacitatea noastră de monitorizare și avertizare timpurie despre posibile riscuri aeriene la adresa securității țării. Este doar o parte din eforturile pe care am reușit să le facem pentru siguranța cetățenilor R. Moldova. Vor urma și altele, despre care vă vom comunica transparent ulterior.

MOLDPRES: În ultima perioadă, militarii din R. Moldova au fost antrenați în multiple exerciții alături de colegi din mai multe state, care s-au desfășurat atât pe teritoriul țării noastre, cât și în state membre ale UE. De asemenea, Armata Națională a recepționat multiple echipamente de la partenerii de dezvoltare. De ce ar mai avea nevoie Armata Națională pentru a fi pregătită să apere cetățenii în caz de necesitate?

Anatolie Nosatîi: Un sector puternic de apărare înseamnă capacități militare moderne, o armată rezilientă la provocările de securitate, pregătită să-și apere țara și cetățenii. Totodată, o armată modernă înseamnă militari bine pregătiți, care să fie interoperabili cu colegii din alte state în cadrul exercițiilor comune și misiunilor internaționale de menținere a păcii.

Asistența externă pe care o primim de la partenerii noștri, expertiza în ajustarea documentelor strategice de politici, activitățile de instruire și exercițiile bilaterale și multinaționale desfășurate împreună cu militarii din alte țări ne ajută considerabil la realizarea dezideratului de transformare și modernizare a Armatei Naționale.

MOLDPRES: Domnule ministru al Apărării, R. Moldova se află în plin proces de evaluare a compatibilității legislației naționale cu cea a Uniunii Europene, un prim-pas pentru aderarea statului nostru la UE. Ce are de făcut R. Moldova în domeniul apărării pentru a fi compatibilă cu acquis-ul comunitar?

Anatolie Nosatîi: Autoritățile R. Moldova depun eforturi maxime pentru a avansa cât mai rapid în parcursul nostru european, ceea ce oferă țării noastre o șansă la un viitor mai bun, mai prosper, cu pace și stabilitate. Începând cu data de 23 iunie 2022, când Consiliul European i-a acordat țării noastre statutul de candidat pentru aderare la UE, Ministerul Apărării s-a aliniat eforturilor autorităților statului în implementarea celor 9 recomandări înaintate de organizația internațională. Ministerul Apărării, alături de alte instituții ale statului, este implicat în acțiunile de ajustare a legislației la cadrul UE.

Finalitatea acestui proces va fi un sector de apărare puternic, capabil să își îndeplinească misiunea constituțională, să mențină pacea și securitatea la nivel național și internațional.

MOLDPRES: Cetățenii R. Moldova sunt invitați să răspundă, pe 20 octombrie curent, la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”, în cadrul unui referendum constituțional. Ce trebuie să cunoască cetățenii despre sistemul de apărare al Uniunii Europene spre care tindem?

Anatolie Nosatîi: UE este ghidată în domeniul de securitate și apărare de Politica externă și de securitate comună (PESC), de Politica de securitate și apărare comună (PSAC), precum și de o serie de strategii și instrumente complementare. Toate acestea permit UE să asigure pacea și stabilitatea pe continent, să gestioneze eficient crizele, să coopereze și să coordoneze cu statele membre toate acțiunile în domeniul apărării, să desfășoare misiuni și operații civile și militare în străinătate, printre care și misiuni de menținere a păcii.

Vorbind despre cât de dotate și puternice sunt armatele țărilor europene, aș atribui sistemului de apărare al UE caracteristici cum ar fi: modern, dotat la cele mai înalte standarde, bugete suficiente pentru ca armatele țărilor UE să-și poată îndeplini misiunile de apărare.

Domnule ministru al Apărării, Anatolie Nosatîi, vă mulțumim pentru interviu!

Reporter: Alina Zară

img24003943

img24003943

img24003943

img24003943

img24003943

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!