ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Dorin Recean: R. Moldova are obiectivul de a face parte din marea familie europeană și SUA sunt împreună cu noi pentru ca să transformăm țara și să devenim un membru deplin al UE

09:17 | 30.05.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 30 mai. /MOLDPRES/. Republica Moldova are obiectivul strategic de a face parte din marea familie europeană și SUA sunt împreună cu noi pentru ca să transformăm țara și să devenim un membru deplin al Uniunii Europene. Declarația a fost făcută de premierul Dorin Recean, care a vizitat împreună cu Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, stația electrică de la Brăila, unde, cu sprijinul SUA, vor fi instalate baterii de stocare a energiei electrice, care vor stabiliza sistemul în caz de necesitate, transmite MOLDPRES. 

Dorin Recean a afirmat că SUA ajută Republica Moldova să depășească problemele pe diferite dimensiuni, în mod special pe dimensiunea energetică. „Aici suntem pentru ca să lansăm un nou proiect cu o investiție de 85 de mln de dolari din ajutorul SUA de 300 de mln de dolari promis anul trecut. Această investiție va asigura securitatea energetică a Republicii Moldova atunci când vor exista probleme de rețea, fie din cauza sistemelor interne, fie din cauza bombardamentelor care astăzi continuă asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, cu care Republica Moldova este integrată. O sumă similară a fost oferită anul trecut de către SUA pentru ca Guvernul să poată să compenseze în factură prețurile mari la energie”, a precizat Dorin Recean, care a mulțumit SUA pentru ajutorul acordat țării noastre. 

Premierul a adăugat că ajutorul SUA nu se limitează doar la sfera energetică. „SUA sunt implicate în efortul Republicii Moldova de a construi o țară puternică din punct de vedere economic, o țară cu instituții reziliente. Este de neprețuit ajutorul și contribuția SUA pentru reforma în justiție, pentru lupta împotriva corupției, dar și pentru o constantă asistență în domeniul dezvoltării economice. Dacă vorbim despre industria vinului, despre industria IT, despre dezvoltarea turismului, peste tot vom găsi o contribuție semnificativă a programelor oferite prin USAID”, a menționat prim-ministrul.

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că SUA „sunt angajate în respectarea suveranității Republicii Moldova și a succesului său ca o tară prosperă și democratică înrădăcinată în Europa și în Vest”. „Importantă în acest sens este securitatea energetică. Am văzut în războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei cum au transformat energia într-o armă, care este de fapt o primejdie pentru securitatea națională. Deci o mare parte din activitatea noastră cu Moldova este de a o ajuta să-și edifice o securitate energetică. Cu acest proiect lansat astăzi vrem să ajutăm Moldova să-și edifice infrastructura sa. Aceste acumulatoare de scară mare, care pot să stocheze energie, fac o diferență mare în stabilizarea rețelei, în sporirea întrebuințării surselor regenerabile și în integrarea pe piețele europene în final. Acest fond de 85 de mln de dolari va fi un catalizator pentru că va atrage investiții și din sectorul privat și din alte state. Totodată, acesta este un proiect care va întări capacitatea liniilor de transmisie de înaltă tensiune, în special interconectarea între Republica Moldova și România, asta va întări interconectivitatea cu Europa și integrarea în rețeaua europeană. Aceste reforme la care s-a angajat Moldova vor atrage alte investiții private, vor fi create posturi de muncă și se va asigura securitatea energetică, care este un factor important și în asigurarea independenței”, a comunicat Antony Blinken.

Secretarul american de stat, Antony Blinken, a efectuat ieri o vizită în Republica Moldova. Aceasta este a doua vizită a lui Antony Blinken în țara noastră după cea din martie 2022.

 

img24004025

img24004025

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!