ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parlamentul a adoptat noi măsuri legislative pentru a consolida securitatea energetică a țării

12:31 | 30.05.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 30 mai. /MOLDPRES/. Hotărârile Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind retragerea licențelor pentru nerespectarea cerințelor în activitatea de transport a gazelor naturale și asigurarea cu stocuri de securitate de gaze naturale nu vor putea fi suspendate. O inițiativă legislativă propusă de un grup de deputați PAS a fost aprobată astăzi de Parlament, în lectura a doua, informează MOLDPRES.

Potrivit autorilor proiectului, suspendarea hotărârilor ANRE contravine interesului public general de a reduce riscurile de întrerupere a aprovizionării cu gaze naturale a consumatorilor. Totodată, aceștia mai susțin că suspendarea Hotărârii ANRE privind aprobarea contribuțiilor financiare lunare pentru stocurile de securitate pentru anul 2022 constituie un risc iminent de suspendare a celorlalte hotărâri ce urmează a fi aprobate pentru stocurile de securitate pe anii 2023 și 2024, „iar aceasta reprezintă un pericol pentru securitatea energetică a țării”.

„Suspendarea executării hotărârilor autorității de reglementare privind aprobarea contribuțiilor în raport cu un anumit furnizor creează inechitate și discriminare între furnizorii de gaze naturale prin faptul că toți ceilalți furnizori de gaze achită contribuțiile financiare pentru crearea stocurilor de securitate de gaze naturale pentru anul 2022, fapt ce distorsionează concurența loială pe piața gazelor”, se menționează în nota informativă.

O altă modificare legislativă se referă la amânarea cu trei ani a intrării în vigoare a prezentării garanției pentru agenții economici care activează în regim de perfecționare activă, adică procesează materia primă pentru a-i crește valoarea adăugată, fără a plăti drepturile de import. Garanția este un instrument folosit în toate țările UE, care stabilește faptul că agentul economic plătește o anumită sumă sub formă de garanție la introducerea materiei prime și primește înapoi această sumă, dacă întreprinderea îndeplinește toate obligațiile vamale și fiscale.

„Am decis să extindem perioada de tranziție, urmând exemplul altor țări UE, care au amânat intrarea în vigoare a acestui mecanism cu trei ani de la aprobarea lui, pentru a oferi mai mult timp agenților economici să se adapteze, dar și statului ca să creeze instrumente financiare pentru a facilita plata acestor garanții. Modificare vine urmare a solicitărilor și adresărilor venite de la mediul de afaceri, inclusiv de la Asociația industriei ușoare APIUS”, a spus unul dintre autorii inițiativei legislative, Radu Marian, președintele Comisiei economie, buget și finanțe.

Documentul intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

img24004040

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!