ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova a obținut dreptul de a exporta în UE material săditor din genul Prunus L.

13:54 | 31.05.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 31 mai. /MOLDPRES/. Republica Moldova a obținut dreptul de a exporta material săditor din genul Prunus L. în Uniunea Europeană. Anunțul a fost făcut astăzi de Agenția pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), transmite MOLDPRES. 

Instituția a precizat că astfel piața Uniunii Europene (UE) a devenit și mai accesibilă pentru producătorii din Republica Moldova, care vor putea beneficia de noi oportunități, iar obținerea dreptului de a exporta material săditor din genul Prunus L. constituie o reușită importantă pentru țara noastră.

Astfel, destinate exportului și comercializării pe teritoriul UE vor fi speciile pentru plantare de genul Prunus armeniaca, Prunus avium, Prunus canescens, Prunus cerasifera, Prunus cerasus, Prunus davidiana, Prunus domestica, Prunus dulcis, Prunus fontanesiana, Prunus persica, Prunus salicina, Prunus tomentosa, în vârstă de până la 2 ani, cu rădăcini goale, fără frunze și hibrizii între speciile menționate, cu un diametru maxim de 17 mm la baza tulpinii, originare din Republica Moldova.

„La 30 mai 2024, a fost publicat Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2024/1437 al Comisiei din 24 mai 2024 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2018/2019 cu privire la anumite plante destinate plantării din specia Prunus L., originar din Moldova. Conform Regulamentului menționat, riscul fitosanitar care decurge din introducerea pe teritoriul UE a plantelor relevante este considerat accesibil, cu condiția respectării cerințelor speciale corespunzătoare din anexele II, III, VII și X la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/2072”, a precizat ANSA.

Adoptarea Regulamentului dat este rezultatul cooperării, la nivel tehnic, între ANSA şi Comisia Europeană, a schimbului de informații, a discuțiilor pentru argumentarea riscurilor fitosanitare pentru materialului săditor din genul Prunus L.

În acest context, ANSA îndeamnă persoanele cointeresate să stabilească relații comerciale cu parteneri sau producători privind livrarea produsului dat în statele-membre ale Uniunii Europene.

img24004093

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!