ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Compozitorul Oleg Negruța s-a stins din viață

15:25 | 03.06.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 3 iun. /MOLDPRES/. Compozitorul Oleg Negruța, Maestru în Artă s-a stins astăzi din viață la vârsta de 88 de ani, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, președintele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova, Paul Gamurari, a afirmat că decanul de vârstă al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova, compozitorul Oleg Negruța a știut să îmbine muzica contemporană în diverse genuri și stiluri, pornind de la cele mai mici forme - miniaturi, până la lucrări monumentale. „Distins cu multe premii naționale și internaționale, dar și a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova, compozitorul Oleg Negruța a fost și un pedagog remarcabil, lăsând mai multe generații de compozitori, pianiști, clarinetiști, muzicieni în devenire sau profesioniști afirmați atât în țară, cât și departe de granițele ei. Contribuția sa la îmbogățirea și valorificarea patrimoniului muzical național este indiscutabilă, iar înregistrările conservate în arhiva Teleradio-Moldova reprezintă un fond de o importanță deosebită pentru școala componistică națională”, a constatat președintele UCMM.

În necrologul semnat de către Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor, se menționează, între altele, că Oleg Negruța a fost un pilon al artei muzicale moldovenești, căutând să îmbine tradiția cu inovația într-un spectru larg de genuri muzicale. „Compozitorul Oleg Negruța va rămâne în amintirea noastră ca unul dintre cei mai importanți compozitori ai țării, cu o operă muzicală vastă și diversificată. Contribuția sa la dezvoltarea artei muzicale în Republica Moldova va continua să fie apreciată și să inspire generațiile viitoare de muzicieni și compozitori. Ne exprimăm sincerele condoleanțe familiei și celor apropiați în aceste momente de durere și pierdere”,  se mai menționează în necrolog.

Oleg Negruța s-a născut pe 6 august 1936 (sau 1935, conform unor surse) în Odesa, Ucraina. După absolvirea clasei de vioară sub îndrumarea profesorului Pavel Melamed la Tehnicumul de Muzică din Odesa, în 1960, Oleg Negruța și-a continuat studiile la Conservatorul de Stat din Chișinău, devenind discipol al compozitorului Solomon Lobel și absolvind în 1970. Ulterior, a devenit membru al Uniunii Compozitorilor din Moldova, contribuind activ la dezvoltarea și promovarea artei muzicale moldovenești.

Cariera sa a fost una vastă și variată, acoperind o gamă largă de genuri și forme muzicale. Lucrările sale au fost incluse în programele de concert, dar și în învățământul muzical, reflectând o preocupare constantă pentru explorarea diferitelor mijloace de expresie muzicală. În special, Oleg Negruța a fost remarcat pentru concertele sale, compunând peste zece concerte pentru diverse instrumente, contribuind astfel la diversificarea repertoriului instrumental.

Oleg Negruța a lăsat o amprentă semnificativă în lumea muzicii, îmbinând în creațiile sale o varietate de genuri și stiluri. În domeniul muzicii simfonice, compozitorul a creat lucrări precum „Imnul pentru republică" din 1981, o piesă grandioasă ce a transmis măreția și patriotismul. În plus, „Fantezia pe temele The Beatles" din 2005 a adus un suflu nou, combinând elemente clasice cu influențe moderne. În sfera muzicii concertante, a produs o serie de lucrări excepționale, printre care „Concertul nr.1 pentru clarinet și orchestră de coarde" din 1986, dedicat fiului său Alexandru Negruța, care a impresionat prin profunzimea și emoția sa. De asemenea, „Concert pentru vibrafon și marimba cu orchestră de cameră" din 2004 a evidențiat abilitățile sale de compozitor versatil și inovator. Pe lângă acestea, muzica vocală și cea pentru cor au ocupat un loc important în creația sa, de la cicluri de cântece și romanțe, până la compoziții corale și lucrări pentru copii. Lucrări precum Ciclu vocal „Pânza roșie de speranță" sau „Cântece pentru copii pe versuri de A. Ciocanu" ilustrează diversitatea și bogăția creativă a lui Oleg Negruța.

În 1993, maestrului Oleg Negruța i-a fost conferit titlul onorific „Maestru în Artă”.

img24004153

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!