ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Deputaţi ai primului Parlament şi academicieni din Republica Moldova au semnat Pactul „Pentru Europa”

11:48 | 05.06.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 5 iun. /MOLDPRES/. Mai mulți deputați ai primului Parlament al Republicii Moldova, reprezentanţi ai mediului academic şi personalităţii notorii au semnat astăzi Pactul „Pentru Europa”, iniţiat şi semnat pe 26 mai de conducerea a 13 partide. Documentul este un Pact similar celui de la Snagov din 1994 și va putea fi semnat și de alte forțe politice care susțin integrarea europeană a țării noastre, transmite MOLDPRES.

Potrivit documentului, aderarea Republicii Moldova la UE este singura strategie națională, care poate aduce dezvoltare, bunăstare, securitate și pace tuturor cetățenilor.

„Având în vedere că exprimarea unității naționale privind subiectul integrării europene este un test de maturitate politică și civică pentru întreaga societate, conștienți de faptul că procesul de integrare europeană nu poate fi monopolizat și necesită eforturi conjugate a întregii societăți, conștienți că procesul de aderare la Uniunea Europeană presupune un dialog continuu dintre opoziție și putere bazat pe respect reciproc, incluziune, transparență și responsabilitate semnăm acest pact. Suntem conștienți de faptul că procesul de aderare la Uniunea Europeană poate fi realizat numai printr-un efort comun de unitate națională, creată de voința comună a tuturor cetățenilor”, se spune în document.

Unul dintre semnatarii de astăzi ai Pactului, academicianul Gheorghe Ghidirim, ex-ministru al Ocrotirii Sănătăţii, a relevat că „teritorial deja suntem în Europa, mai urmează să consfinţim acest lucru şi politic. „Susţin şi voi promova acest curs firesc pentru ţara noastră, pentru Moldova Europeană”, a subliniat Gheorghe Ghidirim.

„Am semnat cu plăcere acest document pentru că am fost şi rămân un susţinător fidel al vectorului  european al Republicii Moldova. Despre toleranţă, democraţie şi bunăstare în spaţiul european nu numai se vorbeşte, ci şi se face prin politici susţinute şi corecte. Trebuie să le vorbim oamenilor şi să le explicăm că integrarea europeană nu este doar un act în sine, este în primul rând securitate şi un viitor sigur”, a menţionat academicianul Grigore Belostecinic, ex-rector al Academiei de Studii Economice din Moldova, care la fel a semnat astăzi Pactul „Pentru Europa”.

La rândul său, Vlad Darie, membru al Parlamentului-90, a estimat că semnarea acestui document este un act istoric la fel cum a fost şi Declaraţia de Independenţă. Ex-deputatul s-a arătat încrezător că dorință pentru pace și prosperitate va fi clar exprimată de toți cetățenii Republicii Moldova la referendumul din 20 octombrie, „un referendum despre viitorul generațiilor care urmează”.

Pe 26 mai curent, Pactul „Pentru Europa” a fost semnat de Partidul Acțiune şi Solidaritate, Partidul Verde Ecologist din Moldova, Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Social Democrat European, Partidul Național Liberal, Partidul Puterea Oamenilor, Partidul Mișcarea Alternativă Națională, Platforma DA, Partidul Schimbării, Liga Orașelor și Comunelor, Coaliția Pentru Unitate şi Bunăstare, Partidul Politic „Voința Poporului”.

Pactul „Pentru Europa” este un document asemănător celui de la Snagov (România) din 1994 când forțele politice au decis să-și unească energiile pentru a atinge obiectivul strategic - aderarea la Uniunea Europeană.

 

img24004203

img24004203

img24004203

img24004203

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!