ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Tinerii absolvenți, care se vor angaja în domeniul cultură, vor beneficia de indemnizații unice

12:47 | 05.06.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 5 iun. /MOLDPRES/. Tinerii bibliotecari, muzeografi sau artiști, absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior și profesional-tehnic cu profil artistic, care vor alege să activeze în teritoriu, conform repartizării, vor beneficia, din 1 iulie 2024, de o indemnizație unică de 90 și 120 de mii de lei, informează MOLDPRES

Regulamentul cu privire la modul de calcul, repartizare, utilizare şi evidenţă a transferurilor cu destinaţie specială pentru susţinerea tinerilor absolvenți din domeniul culturii a fost aprobat astăzi de Executiv, după ce la finele anului trecut, aceste prevederi au fost incluse în Legea culturii.

„Vrem, astfel, să creăm condiții pentru o distribuție geografică uniformă a personalului calificat atât în localitățile rurale din țară, cât și în organizațiile de cultură raionale sau orășenești. Astfel, sectorul culturii va putea să răspundă de o manieră mai bună nevoilor locuitorilor din aceste regiuni”, a menționat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Potrivit oficialului, proiectul prevede reglementarea condițiilor de stabilire a modului de calcul, repartizare, utilizare şi evidenţă a transferurilor cu destinaţie specială pentru susţinerea tinerilor specialiști din domeniul culturii, care beneficiază în primii 3 ani de activitate, din contul bugetului de stat, de indemnizație unică ( în mărime de 120 sau 90 de mii de lei, în funcție de nivelul instituției absolvite) în trei rate egale: o jumătate din prima rată - după prima lună de activitate, iar a doua jumătate - la finele primului an de activitate, celelalte două - la finele fiecărui an de activitate.

Ministerul Culturii își propune ca primii beneficiari ai indemnizației unice să fie absolvenții anului de studii 2023-2024, iar cheltuielile estimative pentru acordarea indemnizației pentru anul 2024 pentru tinerii specialiști constituie 1 mln 300 mii lei.

Prevederile proiectului vor intra în vigoare începând cu 1 iulie 2024 și sunt valabile doar pentru absolvenții care, în primul an după absolvire, se angajează, prin repartizare de către Ministerul Culturii, în instituții publice din domeniul culturii și în subdiviziuni structurale (cu sau fără personalitate juridică) ale autorităților publice locale ce desfășoară activitate culturală în municipii, orașe sau sate (comune).

Potrivit informațiilor prezentate de către biblioteci, muzee și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Moldova, numărul mediu de specialiști repartizați în câmpul muncii pe parcursul anului 2023 este de 33 persoane.

Datele statistice relevă că în R. Moldova funcționează 1 300 de biblioteci publice teritoriale, 1 194 de case de cultură și 132 de muzee. Majoritatea angajaților din aceste instituții au peste 55 de ani, iar ponderea celor cu studii superioare de profil este în descreștere continuă.

img24004207

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!