ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

De Ziua mondială a siguranței alimentelor, ANSA îndeamnă fiecare operator din domeniul alimentar la responsabilitate

09:20 | 07.06.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 7 iun. /MOLDPRES/. Pe 7 iunie este marcată Ziua mondială a siguranței alimentelor, adoptată de Adunarea Generală a ONU în decembrie 2018 și celebrată pentru prima dată în anul 2019. Cu acest prilej, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) îndeamnă fiecare operator din domeniul alimentar să trateze, cu maximă responsabilitate, respectarea cerințelor din domeniul siguranței alimentelor, iar consumatorii să citească informația de pe eticheta produselor alimentare înainte de consum și să evite alimentele vândute în locuri neautorizate, transmite MOLDPRES.

„Siguranța alimentară presupune absența riscurilor alimentare care ar putea afecta sănătatea consumatorilor. Aceste riscuri pot fi de natură microbiologică, chimică sau fizică (bacterii, virusuri sau reziduuri de pesticide). Fiind la cea de-a VI-a aniversare, sărbătoarea pune în evidență tematica „Siguranța alimentară: pregătiți-vă pentru imprevizibil”, care subliniază importanța de a fi pregătiți pentru incidentele legate de siguranța alimentelor, indiferent de gravitatea acestora”, indică ANSA.

Potrivit sursei citate, aceste incidente pot varia de la evenimente minore, până la crize majore internaționale, cum ar fi: o întrerupere a curentului la domiciliu, intoxicație alimentară într-o unitate de alimentație publică, o retragere voluntară a produselor contaminate de către un producător, un focar, care provine din produse importate, un dezastru natural.

Siguranța alimentară contribuie la prosperitate economică, stimularea agriculturii, o piață liberă, turism și dezvoltare durabilă.

„Modalități prin care guvernele, oamenii de știință, sectorul privat și societatea civilă pot participa la siguranța alimentară sunt: respectarea standardelor globale, accesul la apă curată, aplicarea bunelor practici în agricultură, întărirea managementului de siguranță în utilizarea alimentelor, adoptarea unor obiceiuri de a face alegeri responsabile și sănătoase”, rezumă Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

img24004268

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!