ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mai multe personalităţi din ţară au creat inițiativa civică „Cetățeni pentru Europa”

12:20 | 07.06.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 7 iun. /MOLDPRES/. Mai multe personalităţi notorii din Republica Moldova au anunţat astăzi despre crearea inițiativei civice „Cetățeni pentru Europa”. Aceştia s-au prezentat ca „un grup de cetățeni activi și dedicați care cred cu tărie că locul Moldovei este în Uniunea Europeană”, transmite MOLDPRES.

„Ne dorim să vedem Moldova integrată într-o comunitate de națiuni pașnice, libere și prospere, oferind fiecărui cetățean oportunitatea de a trăi, munci, întemeia o familie și îmbătrâni în bunăstare”, a declarat la conferinţa de lansare jurnalistul Alex Cozer, membru al iniţiativei.

Printre membrii structurii se regăseşte şi ex-vicepremierul Nicu Popescu. „Lansăm o inițiativă civică cu mai multe personalități din diferite domenii, nu doar din domeniul guvernamental sau al societății civile. Lansăm inițiativa care se cheamă „Cetățeni pentru Europa”. Îi invităm pe toți cei cărora le pasă de viitorul țării să ne consolidăm eforturile, să promovăm aderarea țării noastre la Uniunea Europeană. Dacă ne uităm în jur, vedem că doar integrarea europeană ne poate asigura capacitatea de a ne păstra aceste libertăți”, a mai spus fostul viceprim-ministru Nicu Popescu.

„Cetățeni pentru Europa” a fost creat din dorința de a vedea Moldova devenind membră a Uniunii Europene până în 2030. „Ne-am asumat responsabilitatea de a lupta împotriva dezinformării și propagandei care încearcă să ne submineze viitorul european. Credem că educația și informarea corectă sunt cheile pentru a crea o societate rezistentă la manipulare”, a estimat Nata Albot, antreprenoare şi activistă civică, care la fel face parte din iniţiativă.

Fondatorii grupului „Cetățeni pentru Europa” sunt Nicu Popescu, expert în relaţii internaţionale, fost viceprim-ministru pentru politică externă şi integrare europeană; Vasile Tofan, antreprenor, investitor şi vinificator; Nata Albot, jurnalistă, activistă civică şi fondatoarea ONG-ului Klumea; Valentina Naforniţa, soprană, Artistă a Poporului; Irina Rîngaci, sportivă, campioană europeană la lupte; Alex Cozer, comentator politic, jurnalist; Vadim Pistrinciuc, expert politic, directorul executiv al Institutului pentru Iniţiative Strategice; Valeriu Paşa, expert politic, preşedintele comunităţii WatchDog.md.

„Unitatea noastră este esențială pentru viitorul european al Moldovei. Nevoia de pace, libertate și bunăstare ne unește pe toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de limba vorbită sau de etnie. Integrarea europeană nu este o chestiune care trebuie lăsată exclusiv pe mâna politicienilor. Implicarea civică este esențială. Invităm fiecare cetățean să participe activ la construirea viitorului țării noastre. Prin mobilizarea și implicarea comunităților locale, organizațiilor civice și asociațiilor, putem asigura o participare largă și conștientă la deciziile care ne influențează viitorul.

Chemăm pe toți cei care doresc pace și prosperitate în Moldova să ni se alăture. Grupul nostru se extinde și este deschis pentru noi membri din orice sector, tineri sau seniori, pentru că fiecare voce contează în drumul nostru spre o Moldovă europeană. Împreună, putem asigura un viitor mai bun pentru toți cetățenii noștri”, se spune în adresarea Grupului „Cetățeni pentru Europa”.

img24004276

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!