ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Tradiţia prosopului ţesut manual păstrată şi menţinută la Selemet, Cimişlia

10:58 | 10.06.2024 Categorie: Moldova Turistică

Tradiţia prosopului ţesut manual a fost reamintită ieri, în satul Selemet, raionul Cimişlia, în cadrul celei de-a V-a ediţii a Festivalului iProsop.

Autorităţilor din Cimişlia le-a reuşit şi ieri să realizeze scopul Festivalului iProsop – de a pune în valoare unicitatea acestui obiect prezent în fiecare casă, promovând utilitatea lui atât din punct de vedere cultural-artistic și istoric, cât și ca element de decor. În plus, festivalul a adus în prim-plan tradițiile și obiceiurile etnice și regionale legate de portul național, gastronomie, folclor, stilul de viață rural și sportul tradițional, valori care contribuie la dezvoltarea turismului.

Programul artistic iProsop a început cu un alai tradițional

Programul artistic iProsop a început cu un alai tradițional și momente artistice, derulate până seara, când pe scena mare au evoluat interpreţi şi mai multe colective artistice. 

Ediţia din acest an a reunit peste 30 de meșteri populari, ansambluri folclorice din țară și din străinătate, artiști emeriți și colective etnice de găgăuzi și ucraineni, care au prezentat cele mai frumoase colecții de prosoape tradiționale caracteristice zonei de origine.

Oaspeții au avut ocazia să admire diversitatea prosoapelor expuse, atât din colecțiile muzeelor, cât și personale, să achiziționeze prosoape tradiționale și să vadă procesul de țesere manuală. În cadrul evenimentului, au fost organizate ateliere de țesut, iar vizitatorii festivalului au putut încerca practica acestei îndeletniciri. În „Casa Mare” a fost expusă colecția de prosoape din Muzeul satului Selemet, iar bunica Ana Cotruță a povestit despre tradiția țeserii prosopului în satele Moldovei.

Muzeul Național de Istorie și Etnografie a Moldovei a fost alături și la această ediție a evenimentului, oferind expertiză și ateliere despre utilitatea prosoapelor și modalitățile de salvgardare a prosopului basarabean. În zona special amenajată „Șezătoare” au avut loc prezentări despre ornamentele tradiționale și ateliere de brodat și cusut pentru întreaga familie, desfășurate de comunitatea „Șezătoarea Basarabiei”.

Pentru copii, au fost organizate ateliere de creație, unde aceștia au avut ocazia să brodeze elemente dintr-un prosop tradițional în spațiul dedicat „Lumea Copiilor”. De asemenea, amatorii de sport, au avut parte de activități tradiționale precum: lupta pentru berbecul viu, lupta pentru cocoșul viu, ridicarea greutăților, jocuri de domino și multe altele.

Participanții au putut şi să savureze bucate specifice regiunii de sud, gătite special pentru această ocazie de cele mai iscusite gospodine. Or, la „Curtea Vânătorului” oaspeților le-a fost prezentat  un adevărat spectacol de gusturi și arome.

iProsop, dedicat confecţionării prosopului țesut manual pentru a valorifica maximal acest preţios obiect

„iProsop este dedicat confecţionării prosopului țesut manual pentru a valorifica maximal acest preţios obiect de artizanat, prezent în fiecare casă, promovându-l în toate formele posibile - cultural-artistice, istorice, ca element de decor și de consolidare a cetățenilor. Ne dorim să punem în evidență tradițiile și obiceiurile etnice și regionale, legate de portul național, gastronomie, folclor, stilul de viață rustic și sportul tradițional”, a estimat primarul satului Selemet, Tatiana Badan.

Potrivit primarului, tezaurul de la sud este foarte bogat şi divers. Compus din elemente de folclor, gastronomie, meșteșuguri şi tradiţii statornicite istoriceşte, acesta merită să fie promovat şi valorificat printr-un festival cum este iProsop. „Îndemn toți tinerii din R. Moldova, cei care sunt aici, dar și cei care au plecat să nu uite de tradiții, de valori, de obiceiuri, pentru că acest prosop tradițional ne unește în cuget și simțire. Acest element național participă la cele mai importante momente din viața unui om - de la naștere și până la deces”, a menţionat Tatiana Badan.

Festivalul iProsop a fost iniţiat în anul 2015, văzut de autorităţi ca o acţiune necesară, deoarece în ultimul timp se pierde acest meşteşug ce presupune multă răbdare şi atenţie. „Am ales drept punct de atracţie prosopul pentru a aduce la cunoştinţă lumii frumuseţea lucrurilor demult uitate din cufărul bunicii. Prin intermediul Festivalului „iProsop" ne-am propus să alimentăm dorul oamenilor de frumos, de valorile autentice, precum şi să facilităm oportunităţile antreprenoriale de promovare a culturii naţionale”, spun organizatorii.

Cor. Lilia Grubîi
Foto Mihai Vengher

img24004318

img24004318

img24004318

img24004318

img24004318

img24004318

img24004318

img24004318

img24004318

img24004318

img24004318

img24004318

img24004318

img24004318

img24004318

img24004318

img24004318

img24004318

img24004318

img24004318

img24004318

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!