ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Minut de reculegere în Parlament în memoria victimelor deportărilor. Igor Grosu: „Datoria noastră este să nu uităm”

10:59 | 13.06.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 13 iun. /MOLDPRES/. Ședința de astăzi a Parlamentului a început cu un minut de reculegere în memoria victimelor primului val al deportărilor staliniste. Speakerul Igor Grosu a subliniat că datoria noastră este să nu uităm de acele tragice evenimente și să păstrăm memoria victimelor, informează MOLDPRES.

În noaptea de 12 spre 13 iunie 1941 a avut loc primul val al deportărilor staliniste în Basarabia și Nordul Bucovinei. Peste 30 de mii de basarabeni au fost treziți de lătratul câinilor și zgomotul soldaților și au fost scoși cu forța din casele lor. Primele victime ale acestei terori au fost elitele naționale: primarii, învățătorii, judecătorii, avocații, funcționarii, foștii membri ai Sfatului Țării, acuzați de „antisovietism”. Au fost represați toți - și etnicii ruși, evrei, găgăuzi și bulgari”, a spus Igor Grosu.

Regimul stalinist nu a cruțat pe nimeni. Familii întregi au fost ridicate și duse în zonele cu cele mai grele condiții – Siberia și stepele din Nordul Kazahstanului. Mulți au murit pe drum, și mai mulți de la condiții inumane și muncă extenuantă. Memoria acelor vremuri este crucială mai ales că un război inițiat de Kremlin încearcă să recroiască frontierele. Datoria noastră este să nu uităm, fiindcă uitarea este trădare. Trebuie să nu uităm și să vorbim despre acele crime, mai ales că lecțiile istoriei așa și nu au fost învățate, iar în Ucraina ocupată familii întregi sunt despărțite, iar copiii deportați”, a afirmat Igor Grosu.

Oficialul a îndemnat cetățenii să viziteze expoziția „Moldova Sovietică: între mituri și gulag” de la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, dar și expoziția privind teroarea sovietică de la Muzeul Armatei din Chișinău.

Astăzi se împlinesc 83 de ani de la primul val de deportări sovietice din Basarabia și Nordul Bucovinei, care a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941.

img24004413

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!