ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cod galben de instabilitate atmosferică // Salvatorii îndeamnă oamenii să se adăpostească în locuri sigure în caz de furtună

12:25 | 13.06.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 13 iun. /MOLDPRES/. Ploile însoțite de vânt puternic și descărcări electrice vor fi continua și astăzi. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis Cod galben de instabilitate atmosferică pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Pentru a evita situațiile de risc, salvatorii recomandă oamenilor să fie prudenți și în caz de furtună să se adăpostească în locuri sigure, informează MOLDPRES.

Specialiștii de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) recomandă oamenilor să se abțină de la deplasări pe timp de ploaie iar în cazul în care nimeresc sub averse, să se adăpostească într-o clădire sau mașină îndepărtată de firele electrice și copaci, care pot cădea peste autovehicul.

Totodată, persoanele sunt îndemnate să evite aflarea înainte de furtună, în timpul, dar și după aceasta sub clădiri și instalații înalte, cum ar fi piloni, turnuri, stâlpi, dar și arbori înalți. La fel, cetățenii sunt rugați să nu atingă sau să calce cablurile căzute la pământ.

De asemenea, salvatorii recomandă ca în timpul intemperiilor, aparatele și utilajele electrice să fie deconectate, iar geamurile și ușile locuinței să fie bine închise. Totodată, specialiștii îndeamnă oamenii să nu atingă caloriferele și alte obiecte metalice, deoarece acestea conduc curentul electric.

O atenție deosebită trebuie acordată minorilor. Astfel, părinții sau cei care au în grijă copiii sunt rugați să nu-i lase de unii singuri acasă și să-i supravegheze în permanență, pentru a evita situațiile periculoase.

Gestionarii bazinelor acvatice sunt îndemnați să monitorizeze lacurile, iar în caz de necesitate să coboare nivelul acestora în vederea evitării inundațiilor. Totodată, aceștia trebuie să se asigure că digurile de protecție sunt bine fortificate.

În caz de situații de risc și excepționale, oamenii sunt îndemnați să apeleze de urgență Serviciul 112.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat pentru astăzi Cod Galben de instabilitate atmosferică, valabil între orele 11.00 – 22.00. Astfel, pe arii extinse se prevăd averse puternice însoțite de descărcări electrice, izolat cu grindină. În intervale scurte de timp se vor înregistra cantități de apă de 15-49 l/m2 și intensificări ale vântului în rafale de până la 15-20 m/s.

Totodată, în urma ploilor abundente se pot forma scurgeri intensive pe pante, cu risc de inundații locale. În unele râuri mici este posibilă creșterea nivelului apei cu 0.20-1.00 m.

img24004416

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!